lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 d’agost, 2009

Catalans i occitans s'apleguen un any més al Port de Salau

Com cada primer diumenge d'agost des de 1987, centenars de persones s'enfilen al Port de Salau, situat a 2.015 metres d'altitud, entre Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) i Seix (Coserans). Es tracta d'una excursió d'amistat i de reivindicació nacional dels pobles occità i català, organitzada pel Centre d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) i pel Comitat d'Afrairament Occitanò-catalan. Els participants pugen des de dues vessants: la nord, des de l'Arieja, i la sud, des del Pallars Sobirà.

A dalt de la muntanya, comença la festa: seguint la tradició, els participants intercanvien productes de les dues terres, els catalans porten vi i els occitans, formatge, i es fa la tradicional hissada de banderes, acompanyada de discursos, danses i cants d'homenatge amb músics i grups folklòrics occitans i catalans.

La ubicació d'aquest Port és molt simbòlica: es tracta d'un camí natural entre Occitània i Catalunya, que històricament ha servit per fer comerç i per connectar els dos pobles. Durant la guerra de 1936-1939 milers de republicans van passar-hi camí de l'exili. L'any passat la trobada va reunir unes vuit-centes persones.