lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de novembre, 2009

Andorra, disposada a incorporar-se a la Unió Europea si manté la identitat i la sobirania

Andorra s'incorporaria a la Unió Europea, si un hipotètic acord final d'integració no fos perjudicial per a un estat petit com Andorra. Aquesta és la conclusió a què van arribar ahir l'ambaixador d'Andorra a l'estat espanyol, Eugeni Bregolat, l'ex-president andorrà Òscar Ribas Reig, i l'ambaixadora andorrana a Brussel·les, Imma Tor, durant la primera jornada de la cimera sobre el futur d'Europa, que es porta a terme a Andorra.

Per Bregolat, l'acord s'hauria de basar en dos principis: lliure circulació de persones, mercaderies, serveis i capitals, d'una banda, i manteniment de la identitat i la sobirania del país. Segons ell, tractats com el de Lisboa obren les portes a països amb especificitats com Andorra. Ribas va argüir que 'les condicions sota les quals Andorra s'incorporarà finalment a la Unió, les ha d'establir la Unió, però òbviament els països han de prendre posicions fermes per fer valer les particularitats pròpies: cal un estatut que els permeti de mantenir la identitat i la sobirania'.

I, per l'ambaixadora d'Andorra a Brussel·les, Imma Tor, 'no hi ha cap més opció per a Andorra que no sigui la Unió Europea, perquè pertànyer a Europa solament porta avantatges'. Tot amb tot, va coincidir amb Ribas i Bregolat en el fet que cal treballar per arribar a aquest acord i trobar-ne la manera.