lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de novembre, 2009

La informació sobre el dret a decidir entra als instituts

La Coordinadora per la Consulta sobre la Independència ha presentat a Tàrrega, on justament avui un institut ha decidit desprogramar una xerrada sobre el tema, una proposta dirigida a la totalitat d'instituts de les localitats que celebraran consultes. Serà un crèdit de només una hora, adaptat a diversos cicles entre primer i segon d'ESO, Batxillerat i cicles formatius. Voldrà tractar els valors democràtics i cívics que representa el dret a l'autodeterminació a través d'un joc on els alumnes, hauran d'aplicar-lo, formant equips, i un power point anomenat Jo també puc decidir. Els materials didàctics es podran tractar en horari de tutoria, de l’assignatura de ciutadania o bé en horaris no lectius.

Malgrat el poc marge de temps per portar a terme aquesta iniciativa abans del 13 de desembre, els responsables de la coordinadora confien que sigui extensible a tot Catalunya ja que s'enviarà la proposta íntegrament per Internet per tal que els professors la puguin aplicar en tutories o a l'horari que més els convingui. Aquests materials tracten d’un dret a constituir un Estat propi, el de l’autodeterminació, que és considerat per l’ONU com un dret humà fonamental i universal, i que ha estat reconegut pel mateix Estat espanyol en signar el Pacte de Drets Civils i Polítics de Nova York de 1966. "És per tant del tot legítim i normal que es tracti i es doni a conèixer dins de l’àmbit educatiu", segons argumenten des de la Coordinadora. "La nova Llei d’Educació de Catalunya estableix com un dels seus principis rectors del sistema educatiu la transmissió i la consolidació dels valors propis d’una societat democràtica: el pluralisme i la capacitació de l’alumnat per a exercir activament la ciutadania. Aquestes activitats sobre el dret de decidir desenvolupen, per tant, aquest article de la LEC", han afegit.

Les activitats didàctiques per donar a conèixer el dret de decidir s'han presentat a l'IES Manuel de Pedrolo, amb la presència del director de l’institut, Joan Planes, el responsable de la campanya, Uriel Bertran, el portaveu de Tàrrega Decideix Josep Salvador i la responsable de comunicació de la Coordinadora Anna Arqué.

directe.cat: La Coordinadora farà arribar a tots els instituts materials per donar a conèixer les consultes als joves