La Comissió 350 anys, creada especialment per l’aniversari i composta per nombroses entitats, entre les quals la Plataforma per la Dignitat a la Catalunya Nord i Maulets, vol divulgar les conseqüències que va tenir l’acord que van prendre Espanya i França l’any 1659 al marge de les institucions catalanes i que va comportar l’annexió de la Catalunya Nord, formada pels territoris del Rosselló, Vallespir, Conflent, Capcir i mitja Cerdanya, al Reialme de França.
A les 4 de la tarda la Comissió, Òmnium Cultural i altres associacions i partits polítics es manifestaran sota la consigna “Esborrem el tractat” per denunciar que l’acord de pau que van signar França i Espanya per finalitzar la guerra entre els dos països va significar per a molts el començament d’una lluita que segles després encara continua. El manifest de la Comissió 350 anys denuncia l’intent sistemàtic de París d’esborrar la història dels catalans del nord i de prohibir-los parlar la llengua i preservar la seva cultura.
La comissió, però, vol recordar que no només l’Estat francès oprimeix Catalunya i els Països Catalans. Assegura també que les dues Catalunyes continuen separades gràcies a la col·laboració de França i Espanya, que participen en el manteniment d’unes fronteres imposades impedint, per exemple, tant al nord com al sud, rebre cadenes catalanes de televisió.
La Comissió també considera que amb la separació administrativa de la resta de Catalunya no només es van perdre les institucions, sinó que la Catalunya Nord va passar de ser un país manufacturer a una zona bàsicament agrària abandonada per França.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada