lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de gener, 2010

Mor Miep Gies, la dona que va ajudar Anna Frank a amagar-se i que va salvar el seu diari

L'última supervivent del grup que va ajudar a protegir Anna Frank i la seva família de la persecució nazi, Miep Gies, que va ser qui va guardar el diari de la nena, ha mort aquest dilluns als Països Baixos als cent anys, segons ha informat la cadena britànica BBC.

Tant Gies com altres treballadors del pare d'Anna Frank van proporcionar aliments a la família mentre els mantenien ocults en instal·lacions de l'empresa a Amsterdam. Els dos anys de refugi -entre 1942 i 1944- van quedar plasmats en un diari que s'ha convertit en bestseller i amb un gran valor històric, ja que reflecteix la fugida a la qual es van veure forçats milers de jueus a Alemanya. Gies va morir aquest dilluns a la clínica on estava ingressada després de patir una caiguda per Nadal. L'any passat, amb motiu del seu centenari, la dona va treure importància al seu paper durant l'ocultació de la família Frank i va al·legar que altres persones hi havien participat més.

Després que els nazis descobrissin l'amagatall de la família jueva, va ser Gies qui va recollir els papers escrits per l'Anna Frank confiant a retornar-los-hi, però la nena va morir de tifus al camp de concentració de Bergen-Belsen. Finalment, els va lliurar al seu pare, que va sobreviure a la guerra i els va recopilar en un llibre publicat per primera vegada el 1947. Des d'aleshores, Gies s'ha convertit en una espècie d'ambaixadora del diari, i ha viatjat pel món per relatar les seves experiències durant l'Holocaust i per criticar la persecució jueva per part del règim nazi. Aquests esforços li van valer al llarg de la seva vida nombrosos reconeixements públics.

elPeriódico: Mor Miep Gies, la dona que va ajudar a amagar-se la família d'Anna Frank

LaVanguardia: Fallece Miep Gies, la mujer que custodió el diario de Ana Frank