lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 d’abril, 2010

Greenpeace: 'Tenim cada vegada més paperetes perquè hi hagi un accident nuclear'

Carlos Bravo, responsable d'Energia Nuclear de Greenpeace, ha analitzat la polèmica sobre la ubicació del ‘Cementiri Nuclear' i ha alertat del perill per l'envelliment de les centrals. Segons Bravo, ‘el parc nuclear espanyol està ja molt envellit, ja que té una edat mitjana propera a la fi de la vida útil. La més jove ja té 22 anys, quan la seva vida útil està entorn dels 25-30 anys. El que estem veient és que els problemes tècnics són cada vegada més freqüents, per això hi ha cada vegada més successos notificables, cada vegada hi ha més parades no programades i això és perquè hi ha una gran quantitat de components que ja estan envellits i que, lògicament, funcionen cada vegada pitjor, entre ells, i el que és més preocupant, l'atuell del reactor del circuit primari, que és fonamental'.

És per això que avisa que ‘cada vegada hi ha més risc, i no solament a Espanya' de ‘que es pugui produir un accident nuclear'.

Greenpeace aposta pel tancament de les centrals nuclears perquè són ‘un tap per a les renovables'. Així de contundent s'ha mostrat Carlos Bravo, qui ha denunciat que Espanya és un país exportador d'energia i ha afirmat que es podria prescindir de les centrals, que, segons ell, entorpeixen el creixement de les renovables. Greenpeace continuarà mobilitzant-se per detenir el projecte del cementiri nuclear perquè 'hi ha un rebuig social i territorialment polític que el Ministre d'Indústria no s'esperava i, davant aquesta situació, hi ha gent que diu que aquest procés tal vegada es demori'. En aquest sentit, Bravo ha assenyalat que ‘l'actitud del Ministeri d'Indústria és la d'una república bananera'.

Dins d'aquestes mobilitzacions s'emmarca la concentració de protesta convocada per una cinquantena d'associacions per a aquest dijous davant de la seu d'Endesa a Barcelona, amb la qual es vol denunciar que les empreses elèctriques vulguin 'socialitzar els residus nuclears i el seu cost, quan són elles les que els produeixen i s'enriqueixen'.