lo carrer del riu

lo carrer del riu

24 d’abril, 2010

L'esquerra abertzale culpa ETA de bloquejar les relacions amb l'Estat

L'esquerra abertzale ha manifestat aquest dissabte que aposta per una via "exclusivament" política per aconseguir "l'alliberament nacional" del País Basc.

L'esquerra abertzale advoca per una negociació entre ETA i el govern espanyol, que al seu judici ha de versar sobre "la desmilitarizació del país, l'alliberament de presos i preses polítiques basques, tornada d'exiliats i exiliades, i un tractament just i equitatiu al conjunt de víctimes del conflicte". Amb tot, indica, l'experiència és que, davant els desacords, l'estratègia ha estat, per part de l'Estat, l'"activació repressiva" i, per part d'ETA, "la represa de les accions armades", el que "lluny de solucionar els bloquejos en el diàleg, no ha fet sinó produir un bloqueig superior, que ha dut a les parts a posicions allunyades de la solució i a un escenari de col·lapse". Concretament, el text assenyala que "el procés d'alliberament nacional i social ha de basar-se en l'activitat exclusivament política, i prendre com únics instruments la lluita de masses, la lluita institucional i la lluita ideològica, la modificació de la correlació de forces i la recerca del suport internacional".

Han presentat la declaració la secretària general de LAB, Ainhoa Etxaide, l'advocada Jone Gorizelaia, Rufi Etxebarria i Txeliu Moreno.