lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de maig, 2010

El Cercle Català de Negocis diu que l’Estat Propi és el millor negoci per a Catalunya

Un centenar de persones van assistir a la xerrada que el Cercle Català de Negocis va fer divendres passat a Vic. En l’acte, organitzat per Reagrupament Osona, 3 membres del CCN van explicar que l’Estat Propi és l’única opció positiva pel país.

El primer a parlar va ser el Responsable de Relacions Públiques, Xavier Olivella, que va repassar la situació de dèficit fiscal que pateix Catalunya per part de l’Estat Espanyol. Olivella va recordar que des de l’any 1994 l’increment del dèficit ha anat pujant fins arribar als 22.000 milions d’euros de l’any 2008, una situació insostenible que equival a 3.000 euros per persona i any. Per Xavier Olivella aquest espoli equival a un 10,2% del PIB i “converteix Catalunya en el país més generós i espoliat del món”. En aquest sentit, el responsable de Relacions Públiques del CCN, va comparar Catalunya amb el Titànic, afirmant que el país s’enfonsa i el poble és l’orquestra que va aguantant, com pot, el vaixell.

Joan Canadell, Secretari General del Cercle Català de Negocis, va afirmar que l’Estat Propi és el millor negoci pel país i que “no podem deixar en mans d’altres, aspectes tant importants pel nostre desenvolupament i competitivitat, com ara l’educació, la sanitat, l’economia o els temes fiscals”. Per Canadell tenir un estat és “respecte internacional” i Catalunya té unes característiques que la situarien com a un gran estat. Amb les xifres actuals, si Catalunya fós independent, seria el quart estat de la Unió Europea, només per darrera de Luxemburg, Irlanda i Holanda. Joan Canadell va explicar amb la Catalunya Estat, amb aquests 22.000 euros d’espoli, es podrien augmentar les competències d’estat (12%), fer noves infraestructures (12%), reduïr els impostos (30%), fer més polítiques socials (10%) i augmentar les pensions (30%).

Finalment, el President del CCN, Ramon Carner, va cloure l’acte aprofundint sobre la situació del país i les causes que, al seu parer, han fet que Catalunya no sigui encara un país normalitzat. En primer lloc Carner va dir que és “culpa” dels empresaris perquè fa 100 anys, els nostres besavis van decidir que Espanya era un bon negoci. Avui, però, el mercat és internacional i l’encaix amb l’estat espanyol ja no és negoci. En segon lloc, el president del CCN, va dir que la culpa és dels polítics que porten anys dient que fan servir tècniques que ens portarien a ser un gran país i han estat totalment obsoletes i no han portat a res. Finalment, la tercera raó per la qual Catalunya encara no ha pogut esdevenir un estat és perquè “històricament ens han apallissat molt”. Carner va dir que 40 anys de dictadura per anular-los com a país han estat decisius per impedir la construcció d’un Estat Propi.