lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de maig, 2010

Manifestació multitudinària en favor del cabal ecològic dels rius

La plataforma en defensa de l'Ebre porta dos mil manifestants a Barcelona, que demanen al govern espanyol que compleixi les directives europees La Plataforma en Defensa de l'Ebre va anar ahir a reivindicar a Barcelona. Dos mil manifestants van exigir a les institucions europees que instessin el govern espanyol a complir les directives ambientals sobre aigua i a fixar el cabal ecològic dels rius. La manifestació, de caràcter festiu i amb la participació de cent deu entitats ecologistes, va durar dues hores i es va acabar a la catedral de Barcelona, on es va llegir el manifest pactat per totes les entitats convocants.

El manifest propugna un nou model agroalimentari, un pla urbanístic de Barcelona divers, i una gestió pública de l'aigua perquè 'el 70% de l'aigua és gestionat per multinacionals privades'; també demana cura per la qualitat de l'aigua i pel compliment de la normativa marc europea.

Segons Joan Antoni Panisello, portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), el tram final del riu Ebre 'no té assignat un cabal ecològic' i d'aquí ve que no es cobreixin les necessitats del Delta; en canvi, hi ha pensats 'regadius que són transvasaments encoberts'. El perill de la desaparició dels recursos hídrics afecta molts més rius, però el govern espanyol s'estima més de pagar la sanció corresponent que no pas de corregir la política de gestió de l'aigua i del territori.

Les entitats participants van criticar, a més, la Generalitat de Catalunya perquè el transvasament deixa de fer-se no pas per raons vitals, sinó econòmiques. Raó de més perquè la Unió Europea estableixi el cabal ecològic de l'Ebre.

Els manifestants saben què volen i per què i no deixaran de reivindicar el cabal ecològic; si cal, van dir, portaran la infracció de la normativa europea al tribunal d'Estrasburg.