lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de maig, 2010

Servei militar? No, gràcies

Ara fa deu anys d'una decisió que va marcar un abans i un després per a molta gent del nostre país. El 2000 el govern espanyol va suprimir el servei militar obligatori, sota la pressió d'insubmisos i d'objectors de consciència. El parlament català ha commemorat l'aniversari avui al vespre, just un dia abans del Congrés Internacional 10 Anys sense Mili, preparat pel Moviment per la Pau i per l’Oficina Europea de l’Objecció de Consciència. El propòsit del congrés és de recordar el gran moviment social i polític que va fer possible la fi del servei militar al nostre país, tret de Catalunya Nord i d'Andorra. A Catalunya Nord el servei militar francès, que es remunta a la Revolució, sols 'es va suspendre' el 2001; però la llei preveu que es pugui implantar en temps de guerra o d'emergència. A part, el jovent de setze-divuit anys ha de seguir obligatòriament una jornada anual de preparació per a la defensa i de ciutadania. Quant a Andorra, és un dels pocs estats del món sense exèrcit.

A Europa, d'exèrcit professional, n'hi ha a poc menys de la meitat dels països. A tots els altres, el servei militar hi és obligatori. Deu països del centre del continent i d'Escàndinavia (Alemanya, Àustria, Dinamarca, Noruega, Suècia, Suïssa, etc.), reconeixen l'objecció de consciència; en una dotzena més (Estònia, Finlàndia, Grècia, Polònia, Rússia, Ucraïna...) hi ha una opció substitutòria que l'Oficina Europea de l'Objecció de Consciència considera discriminatòria. A l'Azerbaitjan, a Bielorússia, Turquia i a la República Turca del Nord de Xipre, l'objecció no és ni reconeguda per la llei.

A escala planetària, la supressió del servei militar obligatori és una realitat a dues terceres parts dels països que tenen exèrcit. Als estats que el mantenen, el període de servei sol ser llarg, de dotze mesos a divuit o més.

La web de la xarxa Internacional de Resistents a la Guerra segueix l'actualitat i l'evolució del servei militar al món, i manté un banc de dades amb informació de la situació de cada país.

El bloc d'Ernest Benach: La lliçó que ens va deixar la supressió de la ‘mili’