lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de juny, 2010

Blanco diu que demanarà 'formalment' que el corredor mediterrani sigui prioritari a Europa

El ministre espanyol de Foment, José Blanco, ha fet un pas endavant per al corredor mediterrani però no ha abandonat l'ambigüitat que en aquesta qüestió ha fet servir aquests últims mesos. Avui s'ha compromès en la cloenda de la cimera de ministres de Transport europeus feta a Saragossa a demanar 'formalment' que el corredor mediterrani s'inclogui en el document de les Xarxes Transeuropees de Transport, el llistat en el qual la Unió Europea recull els eixos prioritaris i que s'aprovarà el 2011. De moment, en l'esborrany del document hi figuren altres línies, però no el corredor mediterrani.

Blanco ha subratllat que l'eix ferroviari és 'una porta important d'entrada a Europa', ja que 'no només és important per a l'estat espanyol i l'eix mediterrani, sinó també per a la connexió amb el nord d'Àfrica i els països emergents de l'Àsia'. Aquests són només alguns dels arguments que han utilitzat els agents socials, tant patronals com sindicats, i experts econòmics durant molts anys però de manera especialment reforçada aquests darrers mesos per a pressionar el govern espanyol i per a justificar l'evidència de la necessitat del corredor mediterrani per sobre de qualsevol altra línia ferroviària.

El ministre espanyol, però, ha reiterat que l'eix mediterrani és 'compatible' amb una altra línia ferroviària que uneixi Madrid amb Saragossa i Tolosa, creuant els Pirineus centrals. Ha dit, a més, que les dificultats de finançament no obligarien a triar entre ambdós projectes.

Unes paraules sorprenents, les del ministre Blanco, tenint en compte, sobretot, que el secretari de Transport de l'estat francès ja ha refusat aquesta opció perquè implica la construcció d'un gran túnel, molt costós, per travessar el Pirineu. A més, aquesta opció deixa de banda el gran potencial econòmic dels ports de l'arc mediterrani, que actuarien de nodes logístics per a l'entrada a Europa de les mercaderies procedents d'Àsia.

Cap comentari: