lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de juny, 2010

Saramago

L'escriptor portuguès i Premi Nobel de Literatura del 1998, José Saramago, ha mort aquest divendres als 87 anys a Lanzarote, en companyia de la seva dona a causa d'una leucèmia crònica. L'escriptor va néixer a la localitat portuguesa d'Aizinhaga l'any 1922.

Saramago, va ser fill de pares analfabets i només va poder cursar estudis elementals. No va ser fins al final de la dictadura de Salazar quan es va començar a consolidar com a escriptor, quan ja tenia 50 anys.

La primera novel·la d'èxit va ser Levantado do Chao, l'any 1980, tot i que la popularitat li va arribar amb L'evangeli segons Jesucrist, l'any 1991, que va comportar una forta polèmica amb el govern del seu país i amb el Vaticà. Per aquest motiu, des dels anys 90 vivia a Lanzarote amb seva dona, la periodista Pilar del Río. "La derrota té alguna cosa positiva, mai és definitiva. En canvi la victòria té una cosa negativa, mai és definitiva."

"No crec en déu i no em fa cap falta. Si més no estic fora de perill de ser intolerant. Els ateus som les persones més tolerants del món. Un creient fàcilment passa a la intolerància. En cap moment de la història, en cap lloc del planeta, les religions han servit perquè els éssers humans s'acostin els uns als altres. Per contra, només han servit per separar, per cremar, per torturar. No crec en déu, no ho necessito i a més a més sóc bona persona."

"Si s'ha de buscar el sentit de la música, de la filosofia, d'una rosa, és que no estem entenent res."