lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de setembre, 2007

ETA estava disposada a abandonar la lluita armada, segons publica el diari 'Gara'

'Gara' indica que el govern espanyol es va negar a acceptar un escenari polític definit sobre les condicions dels etarres. El diari Gara publica aquest divendres que ETA estava disposada a abandonar la lluita armada durant l'última treva. Segons el rotatiu, l'organització es va arribar a comprometre a expressar públicament l'anul·lació de l'activitat armada i s'hauria mostrat disposada a crear una comissió internacional de verificació dels compromisos adquirits.

Gara, però, assenyala que el govern espanyol es va negar a acceptar un escenari polític gaire definit sota les condicions dels etarres i va contestar amb una proposta que ETA va considerar una declaració de guerra.

ETA va arribar a plantejar al govern espanyol el seu compromís de "desactivar la lluita armada i desmantellar les seves estructures militars" en el marc "de la consecució definitiva dels objectius polítics i tècnics del procés de resolució", segons informa Gara. En les trobades mantingudes entre representants de les dues parts durant el mes de maig, ETA també es va comprometre a mantenir l'alto el foc, que va trencar definitivament el 5 de juny.

L'organització terrorista estava disposada a acceptar "la creació d'una comissió internacional de verificació dels compromisos" que adquirís amb l'executiu espanyol. Gara publica que aquesta comissió internacional seria l'encarregada de determinar "el caràcter dels incidents i accidents que poguessin ocórrer durant el procés" i vetllaria "pel compliment dels acords".

A la ronda de contactes entre ETA i el govern Zapatero entre els dies 14 i 21 de maig hi van assistir com a observadors representants de dos governs europeus amb experiència en la resolució de conflictes polítics, una organització política d'un país europeu que ha sofert un conflicte polític i armat i l'organisme internacional que va actuar com a mediador durant tot el procés de negociació.

http://www.gara.net