lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de setembre, 2007

Que es cou al País Basc ?

"Tots els presidents espanyols han caigut pel tema basc" Entrevista de Saül Gordillo a Joseba Egibar, president del PNB a Guipúscoa, diputat i portaveu nacionalista al Parlament Basc, en un context polític decisiu per al futur immediat del País Basc. Trobareu el material de l'entrevista, efectuada el 14 de març de 2007, al YouTube a saul.cat TV.

Després de l'atemptat de Barajas i amb les eleccions locals i forals a tocar, "el drama que té l'esquerra abertzale i tenim és que falta molt poc temps per resoldre molts problemes, estem parlant de quinze dies o tres setmanes màxim". Això, segons Egibar, s'ha de traduir en un anunci de distensió definitiva per part d'ETA o alguna cosa semblant perquè amb la ruptura unilateral de l'alto-el-foc permanent ETA "ha perdut la credibilitat". El líder guipuscoà del PNB veu a Zapatero "absolutament a la defensiva". "El polític que esmorza amb enquestes i sensacions que li van traslladant i no té una idea fixa de què vol aconseguir, té un alt risc d'equivocar-se. En aquest sentit, Zapatero està demostrant ser un president fràgil." Egibar critica la gestió del govern espanyol amb el cas De Juana Chaos.

Egibar creu que el PNB guanyarà als tres territoris en les properes eleccions municipals i forals del 27 de maig. Manté que l'esquema del tripartit (PNB-EA-EB) és vàlid per als pactes postelectorals, i destaca que el nerviosisme d'UPN indica el possible tomb electoral a Navarra. "Ningú està dient que Navarra hagi de pertànyer per imposició a una unitat política que no desitgi."

Egibar sosté que malgrat que s'hagi aturat el pla Ibarretxe a Euskadi tard o d'hora hi haurà referèndum d'autodeterminació. "Sociològicament, la immensa majoria d'aquest poble, inclús electorats del PP i del PSOE, admet que el poble basc existeix, que té identitat política i ha de tenir dret a decidir. (...) Aquesta és la gran aportació, amb perspectiva històrica, que ha fer Ibarretxe."

"Tots els presidents espanyols des de la transició (Suárez, Calvo-Sotelo, Felipe González i Aznar), tots ells, han deixat de ser presidents pel tema basc." Avís per a navegants. O Zapatero fa d'home d'Estat aprofitant que té el suport de la cambra o, segons Egibar, acabarà en la trampa del PP. "I entre l'original [PP] i la fotocòpia [PSOE], la gent es queda l'original."

El PNB discrepa de l'esquerra abertzale en supeditar l'alto-el-foc definitiu a l'acord polític. "No pots condicionar el futur d'aquest poble a què s'admeti el teu plentejament polític. La lluita armada s'ha acabat. El drama d'ETA és que concep la lluita armada com a lluita política, però la lluita política no necessita l'acompanyament de la lluita armada. Aquesta és la disjuntiva."

"El PP s'ho juga tot a una carta. Sap que no té companys de viatge. O té majoria absoluta o seguirà a l'oposició. Però s'està equivocant perquè el PP no va al centre sinó que s'instal·la a la dreta i aixopluga l'extrema-dreta. En les dues Espanyes, és probable que l'altre bàndol [l'esquerrà] reaccioni amb un reagrupament de vots."