lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’octubre, 2007

11 de setembre del 2014

...endarrera aquesta gent... Aquesta és la data proposada per Josep-Lluís Carod-Rovira per convocar un referèndum perquè els catalans decideixin si volen un Estat propi i així constarà a la ponència política que Esquerra debatrà durant la conferència nacional del 20 d’octubre.

La referència a la Diada del 2014 apareix en diversos paràgrafs del document que el ponent oficial, Joan Ridao, està acabant de perfilar amb la inclusió de les esmenes que ha rebut des de diverses seccions locals del partit. En aquests paràgrafs es recorda que aquest any 2007 fa tres segles de la batalla d’Almansa i que l’any 2014 farà 300 anys que Catalunya va perdre la seva condició d’Estat. Així fixa el 2014 –si no hi ha imprevistos, la propera legislatura– com a any apropiat perquè Catalunya decideixi com vol organitzar-se políticament.

El text, que evita qualsevol referència a futurs acords o condicions de govern, aposta per treballar des d’ara per aconseguir la majoria social necessària per convocar el referèndum amb èxit i explicita que el 2014 Catalunya “podria estar preparada per decidir el seu futur democràticament”. La inclusió de la data concreta pretén així esvair qualsevol dubte sobre la proposta de Carod, que la direcció del partit ara haurà d’assumir tot i les reticències d’alguns sectors del partit, més partidaris de no fixar cap expectativa concreta, i situa novament la proposta del president d’ERC al centre del debat de la conferència nacional, al costat de la incògnita sobre la força que hi tindran els moviments crítics que lideren Joan Carretero i Uriel Bertran.

La incorporació de la convocatòria del referèndum, que no figurava a la ponència que inicialment va redactar el candidat a les eleccions generals, Joan Ridao, ha estat un dels punts més calents de la negociació i finalment Carod i Ridao van tancar l’acord entre dimecres a la nit i ahir al matí, segons fonts de la comissió redactora de la ponència.