lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’octubre, 2007

Catalunya demana un referèndum d'autodeterminació

El 58,6% dels catalans és partidari de celebrar la consulta

Més dades confirmant el que ja sabíem: que els catalans desitgen celebrar un referèndum d'autodeterminació per tal de decidir per ells mateixos quina ha de ser la futura relació entre Catalunya i l'Estat espanyol. Sis de cada deu catalans són partidaris de celebrar la consulta, segons les dades del baròmetre de tardor que avui publica El Periódico. Malgrat que la constitució no permet aquesta mena de consultes ni reconeix el dret d'autodeterminació -només cal veure com carreguen els partits centralistes contra Ibarretxe- el poble català està convençut que el sentiment democràtic està per sobre la constitució, per molt que els espanyolistes l'esgrimeixin com si fossin les taules de la llei. Catalunya vol decidir el seu futur, encara que el seus propis polítics defugin la realitat autodeterminista. La població està convençuda: cal fer el referèndum. Hi estan a favor fins i tot aquells que votarien contra la independència. Ara només cal posar data a la consulta i, com els bascos, començar a treballar perquè sigui una realitat ben aviat.

El baròmetre de tardor que publica El Periódico també pregunta als catalans sobre la independència, i un 33% dels enquestats es mostra partidari d'escindir-se d'Espanya i formar un Estat propi, mentre que el 43% no ho faria.

Els enquestats creuen majoritàriament (54,1%) que durant aquests darrers tres anys s'ha incrementat el sentiment independentista, degut, en gran part, a la política de promeses incomplides que ha practicat el president espanyol Zapatero, així com al lamentable estat de les infraestructures catalanes, que aquest estiu s'han ressentit de valent després de tants anys de desinversió.

La diferència entre ambdues opcions és mínima, i en qualsevol cas el clam dels catalans pel referèndum hauria de fer replantejar als partits catalans aquest tema, ara per ara tabú, per tal que la consulta popular entri a debat al si de la societat catalana i aquesta pugui acabar decidint el seu futur sense complexos.