lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 d’octubre, 2007

Zapatero tampoc compleix amb Lluís Companys

La vicepresidenta del Govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, va dir durant l'homenatge a Lluís Companys l'any 2004, on assistia com a presidenta en funcions, que el nom del president afusellat quedaria "rehabilitat amb honor" quan es commemorés el 65è aniversari del seu afusellament. Així ho va afirmar en una declaració institucional pronunciada a la Generalitat abans d'assistir a l'acte d'homenatge a Companys organitzat pel govern de Catalunya al castell de Montjuïc de Barcelona.

Davant la presència de Maragall, així com del Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, i el llavors ministre d'Indústria, José Montilla, De la Vega va declarar que "en un castell de Montjuïc ja propietat definitiva de la ciutat, Barcelona podrà, el pròxim 15 d'octubre, homenatjar de nou al president Companys i fer-ho amb el seu nom rehabilitat amb honor davant tots els seus conciutadans".

Tres anys després, aquesta promesa encara no s'ha complert i en la commemoració de 67è aniversari del seu assassinat, el president del Parlament, Ernest Benach, ha reclamat que s'anul·li el judici al president màrtir. Benach ha recordat que aquest va ser un compromís adquirit pel govern espanyol l'any 2004 i, per això, ha demanat "que es compleixi el que es va prometre". Per a Benach, "és una qüestió de dignitat personal". El president de la Cambra ha fet aquestes declaracions després que la mesa del Parlament hagi fet l'ofrena floral a la tomba del president al cementiri de Montjuïc.