lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 d’octubre, 2007

Els catalans il·lustres que van col·laborar amb Franco

La revista 'Sàpiens' troba als Arxius Nacionals Francesos els expedients secrets Josep Pla 081107 CATr La revista Sàpiens desvetlla en el número de novembre el nom d'alguns catalans amb influència que van col·laborar amb el franquisme durant la Guerra Civil Espanyola.

Entre el prop de centenar de noms que apareixen als llistats hi ha l’escriptor Josep Pla, a qui un informe policial francès datat el 1938 assenyala com un dels organitzadors més actius del centre d’espionatge, una dada que, fins ara, cap document oficial mai no havia provat. D’altres noms que surten als llistats són el fundador de la Lliga Regionalista, Francesc Cambó, Josep M.Sentís, Manuel Vidal-Quadras, Josep Bertran i Musitu i Jorge Utrillo.

En un extens reportatge d’investigació realitzat per la periodista Sílvia Marimon i l’historiador Jordi Guixé, Sàpiens explica quina mena de detalls van filtrar aquests espies a l’èxercit franquista i com aquestes informacions van ser decisives a l’hora de bombardejar les ciutats catalanes i decidir el desenllaç de la guerra.