La unió fa la força. Així mateix pensen Alex Salmond, president d'Escòcia, i Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident de Catalunya, que es trobaran el proper 10 de gener a Edimburg per analitzar els processos d'independència d'ambdós països. Els escossesos pretenen emancipar-se el 2010 i els catalans al 2014. Amdós paísos sense estat pretenen celebrar referèndums d'autodeterminació. Carod-Rovira emmarca la reunió amb Salmond en el conjunt d'activitats que el departament de Vicepresidència està duent a terme arreu del món per tal de donar a conèixer el cas català.
Catalunya i Escòcia s'uneixen per aconseguir els seus objectius. En el referèndum escocès, el SNP ja ha fet públic que estudia la possibilitat de preguntar als electors si estan d'acord amb què el Govern escocès negociï un acord amb el Govern del Regne Unit per tal que Escòcia esdevingui un estat independent, una fórmula legal que ERC també està estudiant per tal d'evitar un referèndum netament secessionista sobre el qual ni els uns ni els altres no tenen competències.
Amb aquest fet, Carod-Rovira vol donar a coneixer Catalunya i la cultura catalana arreu del món. El un punt clau serà durant el 2008, durant el qual el govern s'ha compromès a inaugurar dues delegacions a Nova York i Berlín. Abans de les pròximes eleccions (2010), la Generalitat també preveu ser present a Buenos Aires, Ciutat de Mèxic i Pequín, capitals on l'emigració catalana està molt organitzada i ja hi té una forta presència.
A més a més de la delegació de la Generalitat a Madrid, a la llista de la presència catalana al món també cal comptar-hi la delegació ja existent a París, que s'anirà convertint, paulatinament, en la representació oficial de Catalunya a la Unesco.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada