lo carrer del riu

lo carrer del riu

28 de desembre, 2007

Horta de Sant Joan: La construcció de la central eòlica dels Pesells es decidirà en consulta popular

Abans de convocar la consulta popular, l'equip de govern convergent de l'Ajuntament d'Horta de Sant Joan presidit per l'alcalde, Àngel Ferràs, explicarà al veïnat les característiques del projecte. «Sempre havíem dit que un cop el projecte fos definitiu n'explicaríem els detalls, i així ho farem», apuntava ahir a la tarda Ferràs.

Amb tota la informació sobre la taula, i en el termini màxim de sis mesos, l'Ajuntament convocarà una consulta popular. El seu resultat serà vinculant. Des de l'inici dels tràmits del parc, Ferràs ja havia anunciat el compromís de convocar una consulta: «sempre hem dit el mateix, el poble decidirà si vol el parc eòlic o no».

El portaveu de la Plataforma en defensa de la Terra Alta, Jordi Lluch, i de l'entitat ecologista Seo/Birdlife, Ignasi Ripoll, van recordar que la central s'ubicaria entre la ribera del riu Algars i el Parc Natural dels Ports en una zona plana, molt extensa, «amb ametllers, oliveres, boscos, restes iberes i diversos masos, alguns dels quals, restaurats».

La serra dels Pesells, afegí Lluch, acull una gran riquesa de flora -amb diverses espècies endèmiques- i fauna, on destaca la presència de diverses espècies d'aus rapinyaires com l'àliga cuabarrada, en perill d'extinció. La construcció de la central, assegurà el portaveu ecologista, amenaça aquesta biodiversitat. A més, l'impacte dels aerogeneradors sobre el paisatge «serà enorme, els molins es veuran a molts quilòmetres de distància. I això perjudicarà el turisme».

Per tot plegat, la Plataforma anuncià la convocatòria urgent d'una reunió informativa oberta a tot el veïnat on es podrien decidir noves mobilitzacions o accions legals. Al marge d'això, Ripoll reclamà al Departament de Medi Ambient i a l'Ajuntament d'Horta que no donin el seu vistiplau al projecte, les dues últimes autoritzacions necessàries per a poder aixecar els aerogeneradors.