lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de desembre, 2007

La "grossa de Nadal" tampoc mos vol !!!

la Rifa 241207 CATr

La loteria a Espanya va arribar de la mà de Carlos III que la va importar d'una tradició de Nàpols.

El primer sorteig es va fer el 10 de desembre de 1763. La loteria moderna, tal com la coneixem, va néixer a Cadis en 1811, per iniciativa de Ciriaco González Carvajal per aportar fons a la Hisenda Pública que es va quedar ressentida per la Guerra de la Independència. Concebuda com "un mitjà d'augmentar els ingressos de l'erari públic sense derrama dels contribuents", té lloc a Cadis el primer sorteig el 4 de març de 1812. El 28 de febrer de 1814 se celebra el primer sorteig a Madrid, des de llavors seu de la Loteria Nacional.

Madrid, malgrat no ser una de les Comunitats Autònomes que més gasta en el sorteig, ha estat la que més vegades, amb diferència, ha resultat premiada amb la Grossa de Nadal, seguida d'Andalusia, Catalunya i País Valencià.

En aquest mapa tenim els cops que ha tocat la Grossa de Nadal a cada província. Catalunya, com no podia ser d'altra manera, és la comunitat que més aporta en aquesta rifa, tot i que en proporció no ha estat prou afavorida. Els catalans hem gastat 476 milions d'euros i n'hem recuperat en premis 260. Ni amb aquest joc hi sortim guanyant. I així, any rera any. Si deixéssim de jugar-hi, ja veurieu com de seguida traurien allò de què som gasius. No jugar-hi és un altre acte de sobirania. I de Tarragona... sense comentaris.

Cap comentari: