lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de març, 2008

Carretero: ERC ha de sortir del govern si no hi ha concert econòmic

L'exconseller i líder del corrent crític d'ERC Reagrupament.cat (RCat), Joan Carretro, ha apostat perquè ERC surti del govern si no aconsegueix un sistema de finançament "propi" i diferenciat equivalent al concert econòmic.

En una entrevista d'Europa Press, el líder de RCat, que presentarà candidatura a la direcció d'ERC al Congrés Nacional avançat a juny després del descens electoral, ha dit que "a Esquerra no li convé estar en aquest tripartit".

Malgrat això, ha reconegut que "una altra cosa és que el govern ultrapassi els interessos concrets dels partits", i ha afegit que a Catalunya potser no li convingui que ERC "provoqui" que el president de la Generalitat, José Montilla, hagi de convocar eleccions anticipades.

De totes maneres, tot i que ha apuntat que als països "normals" les legislatures s'esgoten, ha alertat que, en funció de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut, del nou model de finançament i de les actuacions "contra els interessos de Catalunya" que es produeixin, ERC "no podrà estar ni un minut més al govern, hagi o no eleccions després".

Al preguntar-se-li si un sistema de finançament no equivalent al concert econòmic hauria de significar la sortida d'ERC del govern, ha respost: "Evidentment. L'espoliació fiscal és un escàndol que dura massa anys, i s'ha d'acabar".

Ha reclamat a l'executiu català que "exigeixi bilateralitat" al negociar el model de finançament, que hauria de ser "propi per a Catalunya". De no ser així, ha indicat que ERC "no podrà fingir que no passa res i hauria de sortir del govern".

Per a Carretero, el resultat electoral del 9 de març, que va fer perdre als republicans cinc dels seus vuit diputats al Congrés, "no és un tema menor", i demostra que "aquí passen coses que donen la raó" a RCat.

"El que no es pot fer és dir 'Això no ha funcionat, però és igual, anem tirant'. Fins quan?", ha preguntat. Per a l'actual direcció del partit -a criteri de Carretero-, "tot es redueix a estar al govern a qualsevol preu, i aquesta no és la solució" a la crisi, ha postil·lat.