lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de març, 2008

Tibant la corda: Cent militants han signat un manifest d'una branca d'ERC, esquerra positiva.

Càrrecs de segon nivell del partit i un exedelegat d'Educació són entre els cent militants que han signat el manifest d'una branca d'ERC que demana que Joan Puigcercós sigui el nou líder de la formació i que l'actual president, Josep-Lluís Carod-Rovira, es retiri de l'acció política directa i es limiti al "discurs ideològic".

El manifest ha estat impulsat pel vicesecretari general de coordinació interna del partit i sempre fidel a Puigcercós, Xavier Vendrell, i va signat per un centenar de persones que apareixen associades només a una ocupació professional, sense reflectir-hi vinculacions amb el partit. En la introducció del text, s'assegura que els signants no tenen "cap vinculació laboral amb Esquerra, ni cap càrrec electe ni de confiança remunerat en cap de les institucions governades pel partit". Aquestes condicions es compleixen, però hi ha alguns noms que són alguna cosa més que militants de base.

És fàcil detectar-ne alguns. Quim Bosch, que es presenta com a funcionari, és un professor d'institut que va ser delegat d'Educació a Girona durant els tres anys del primer govern tripartit, en què la conselleria estava en mans d'ERC i la consellera era Marta Cid. L'arribada d'Ernest Maragall (PSC) com a conseller amb el segon tripartit va fer tornar a l'institut Quim Bosch, que va ser substituït com a delegat per un exregidor de Joaquim Nadal.

A la llista de signants també hi ha Pau Osorio, secretari d'acció política d'ERC al País Valencià, que firma com a estudiant, i el conseller nacional Jaume Martí Mestres, que es presenta com a comercial.

El col·lectiu s'aplega sota el nom Esquerra Positiva i aposta perquè l'actual secretari general del partit, Joan Puigcercós, tingui el "lideratge polític i electoral" d'ERC, mentre que l'actual president, Josep-Lluís Carod-Rovira, lideri el "discurs ideològic". Un dels promotors del col·lectiu ha explicat que veuen Carod com un "actiu que no es pot perdre", però aposten per un canvi "generacional" al partit. Els impulsors del manifest han activat el web www.esquerrapositiva.cat.

El manifest porta per títol Per continuar sumant, en una Esquerra oberta i positiva i constata que ERC ha tancat un cicle electoral amb uns resultats "molt per sota dels previstos'". D'aquesta manera, creuen que "es clou una etapa liderada" per Josep-Lluís Carod-Rovira des de 1996, que "ha situat ERC com a una important força de govern al món municipal i a la Generalitat de Catalunya, i amb presència institucional per primer cop a les Illes Balears".

Ara, els promotors consideren que ERC ha d'esdevenir un "gran partit fort, modern i obert a moltes més aportacions, especialment de les generacions més joves". Així, consideren que cal aprofitar "tot el capital humà d'ERC" amb la "màxima eficiència". "Ara toca iniciar una nova etapa, recuperar la il·lusió amb un lideratge renovat que encari amb força el nou cicle polític que s'encetarà amb les properes eleccions al Parlament", afegeixen.

Els promotors demanen afrontar "els canvis necessaris de forma responsable, constructiva, positiva i amb unitat'" i es mostren disposats a comprometre's, en el proper congrés, "amb els dirigents que comparteixin aquests plantejaments".

esquerra positiva