lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de març, 2008

La guerra de l'aigua ja ha començat: La Diputació de Lleida i el delegat de la Generalitat s'oposen per ara a la "captació d'aigua" del Segre

El president de la Diputació de Lleida i el delegat de la Generalitat paren els peus a Nadal Els socis de govern se li han revoltat a Joaquim Nadal per la polèmica de l'aigua. Almenys els que hi ha a Lleida. El president de la diputació, Jaume Gilabert, i el delegat de la mateixa Generalitat a Ponent, Miquel Pueyo, tots dos d'ERC, han parat els peus al conseller de Política Territorial i Obres Públiques. Nadal va anunciar ahir, després de la reunió setmanal del govern, que s'està estudiant la possibilitat d'una "captació temporal d'emergència" d'aigua del Segre per portar-la cap a Barcelona si la sequera persisteix. Va negar amb rotunditat que s'estigui preparant cap transvasament però no va descartar la "captació temporal", sense concretar com es faria. Els regants de les terres de Lleida ja van protestar ahir mateix, i avui han estat Gilabert i Pueyo. El delegat de la Generalitat a Lleida ha admès que cedir part de l'aigua pot ser un qüestió "d'humanitat i cohesió territorial", però ha afirmat que la possible captació només es pot fer en cas "d'extrema necessitat" i després de garantir els recursos hídrics de tots els municipis i nuclis de les comarques lleidatanes. A més, ha afegit que aquesta captació d'aigua només es podria fer si al riu Segre hi ha aigua suficient per poder fer aquesta cessió.

Gilabert, des de la Diputació, acceptaria la captació "si algun dia es demostra que hi ha excedents d'aigua" a Lleida. "En aquests moments no tenim aquests excedents", ha advertit. També ha recordat que els habitants de les comarques de Lleida tenen garantida l'aigua de boca per a aquest estiu, però no passa el mateix amb l'aigua que es destina a altres usos, com el reg dels cultius.