lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de març, 2008

SEGUIMENT DE LA RECOLLIDA DE SIGNATURES

Les juntes electorals de Barcelona i de Tarragona desaproven la campanya per avui. Els cossos policials han reaccionat de manera irregular. A la ciutat de Barcelona la recollida de firmes es fa amb normalitat i a les Terres de l'Ebre és on la policia és més bel·ligerant.

A la demarcació de Tarragona, els problemes han sorgit a les Terres de l'Ebre, als pobles que són competència de la Guàrdia Civil. Segons un dels portaveus de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Víctor Cucurull, els agents han requisat el material i han exigit el DNI dels responsables de la taula i dels ciutadans que, en el moment de la intervenció, signaven els fulls de la plataforma. El rigor policial ha arribat fins al punt que una de les persones identificades amb l'objectiu de ser denunciades és l'alcalde de Benissanet, Fidel Ciurana.

Una imatge de la recollida de signatures prop de La Sagrada Família aquest matí. Podeu fer el seguiment de la campanya a través dels comunicats de premsa.

Una imatge de la recollida de signatures al Picnic-Jazz de Terrassa aquest matí. COMUNICAT DE LA PLATAFORMA PEL DRET DE DECIDIR I SOBIRANIA I PROGRÉS

La Plataforma pel Dret de Decidir i Sobirania i Progrés comuniquen que la recollida de signatures, en aquells municipis on s’ha pogut dur a terme, és un èxit rotund de participació del poble de Catalunya.

De les 400 taules organitzades, fins a les 12 del migdia, se n’han hagut de desmuntar entre un 45 i un 50 per cent, a causa de la prohibició de la Junta Electoral Provincial de Barcelona i Tarragona i de la intervenció dels cossos policials.

Podem parlar de diverses incidències com per exemple: A Sant Just Desvern, els mossos han fet retirar una taula i han comunicat, a les persones que la havien muntat, que els obririen un expedient perquè estaven cometent un delicte electoral.

Aquesta actuació no és correcta perquè es tracta d’una recollida de signatures, iniciada fa temps, per demanar que la Generalitat pugui convocar referèndums. Per tant, és una continuació d’una activitat ja iniciada i no és per demanar el dret d’autodeterminació, tal com diu la Junta Electoral Provincial de Barcelona.

El segon paràgraf de l’article 53 de la Llei Electoral garanteix la llibertat d’expressió, les eleccions no són un estat d’excepció i, per tant, aquestes llibertats s’han de garantir.

Cal recordar que és una recollida de signatures per demanar que un punt, que contemplava l’Estatut, aprovat pel Parlament de Catalunya, el 30 de setembre de 2005, sigui reconegut un altre cop per aquest mateix Estatut. A Vilafranca del Penedès considerem que s’ha comès, per part del cos de Mossos d’Esquadra, un delicte contra la llibertat d’expressió. L’article 8 de la Llei Orgànica 1/82 garanteix poder fer fotos en un lloc públic i en actes públics. Aquesta recollida era un acte públic feta en un lloc públic.

És una contradicció que es posin dispositius en determinades instal·lacions dels mossos d’esquadra per garantir la llibertat d’expressió i, en canvi, es prengui la màquina de fotografiar a un ciutadà mentre feia fotos al carrer en un acte públic.

Des de la PDD manifestem el nostre rebuig per aquesta actuació i també la nostra queixa al Conseller d’Interior, tenint en compte que hi ha sentències en contra d’actuacions com aquesta dictades contra altres cossos policials.

Informem també que per aquesta actuació es presentarà una denúncia al jutjat de Vilafranca.

A Rubí, a Sant Cugat i a Valldoreix la guàrdia urbana ha obligat a desmuntar les meses amb amenaces de denunciar i expedientar les persones que estaven recollint signatures. També ha passat el mateix a Valls, Torredembarra, Castellbisbal, Reus, Martorell, Cardedeu, Tarragona, Bigues i Riells, Manresa, Sant Pere de Riudebitlles, La Pobla de Montornès, Palamós, Sant Quintí de Mediona, Granollers, Sarrià, Esplugues de Llobregat Vic, etc.

Cal recordar que un 64% dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya estan d’acord en què la Generalitat pugui convocar referèndums.

Durant tot el matí a la seu de la PDD hem estat rebent trucades de ciutadans i ciutadanes preguntant-nos on podien anar a signar i donant suport a aquesta iniciativa. En aquest sentit la PDD està refermant aquesta voluntat del poble de Catalunya.

Per tal de poder informar de totes les actuacions que s’hagin produït durant la jornada, US CONVOQUEM a una roda de premsa a la seu de la Plataforma pel Dret de Decidir ( Rocafort 242, bis – Edif. CIEMEN – 1er pis ) a les 18,00 hores d’avui diumenge 9 de març

PLATAFORMA PEL DRET DE DECIDIR - SOBIRANIA I PROGRÉS

Barcelona, 9 de març, de 2008

13 hores

Comissió del 9M - Premsa