lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 d’abril, 2008

El govern pagarà a partir del juliol el sou als alcaldes de municipis petits

El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el decret per a la creació i la regulació d'un fons amb el qual s'estableix un règim de compensacions econòmiques a favor dels ajuntaments dels municipis de menys de 2.000 habitants. El departament de Governació i Administracions Públiques té previst resoldre les sol·licituds rebudes pels municipis a partir del juliol.

L'objectiu d'aquesta iniciativa és fomentar l'accés a l'activitat política i dignificar l'activitat dels càrrecs electes locals dels municipis més petits de Catalunya. En total, 612 ajuntaments es podran beneficiar d'aquests ajuts, que arriben a un sou màxim d'uns 1.400 euros. El pressupost per al 2008 és de 4 milions d'euros.

Aquest fons vol ajudar a satisfer les retribucions que hagi fixat el ple de l'entitat local corresponent, ja sigui per a alcaldes, o bé per a altres persones electes que exerceixin el seu càrrec en règim de dedicació exclusiva o parcial.

Es preveu que la convocatòria dels ajuts es publicarà al mes de maig i els ajuntaments disposaran de 30 dies per fer les seves sol·licituds. El departament de Governació té previst resoldre les sol·licituds al juliol, mes a partir del qual els municipis començaran a rebre l'ajuda, amb efectes retroactius des del maig.

El decret preveu tres trams de dotació: un per a municipis de fins a 100 habitants, amb 844,73 euros per electe; un altre per a poblacions entre 101 i 500 habitants, amb 1.012,97 euros mensuals per electe; i un tercer per a municipis de 501 a 2.000 habitants, amb 1.430,21 euros mensuals per electe.

El decret estableix que els ajuntaments que vulguin accedir a aquesta compensació econòmica han de complir una sèrie de requisits: no poden superar els 2.000 habitants; la totalitat dels drets reconeguts i liquidats del pressupost de l'ajuntament no pot superar el 75% de la mitjana del seu tram de població, i cal estar al corrent de rendició de comptes tant al departament de Governació com a la Sindicatura de Comptes.