lo carrer del riu

lo carrer del riu

10 d’abril, 2008

L'Eurocambra insta els caps d'Estat i de govern a boicotejar la inauguració dels Jocs de Pequín

El Parlament Europeu ha demanat als caps d'Estat i de govern dels 27 que boicotegin la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics de Pequín si la Xina no accepta dialogar amb el Dalai-lama.

El ple de l'Eurocambra ha aprovat una resolució en la qual "condemna amb fermesa la repressió brutal exercida per les forces de seguretat xineses contra els manifestants tibetans" i exigeix el seu alliberament immediat.

La resolució –aprovada per 580 vots a favor, 24 en contra i 45 abstencions– compta amb el suport de gairebé tots els grups polítics. Els parlamentaris demanen a la presidència eslovena que s'esforci "per aconseguir una posició comuna de la Unió Europea en què es refereix l'assistència dels caps d'Estat i de govern i de l'alt representant de la UE, Javier Solana, a la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics", mantenint "l'opció de no assistir-hi en cas que no es reprengui el diàleg entre les autoritats xineses i el Dalai-lama".

El Parlament vol, a més, que es porti a terme "una investigació oberta i independent, sota els auspicis de les Nacions Unides, sobre els disturbis i la repressió que s'han produït recentment al Tibet".

La resolució sol·licita als 27 que "segueixin amb atenció els esdeveniments" i suggereix que els representants diplomàtics de la UE a Pequín visitin el Tibet amb l'objectiu "d'informar el Consell sobre la situació actual".