lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de maig, 2008

El govern basc enllesteix la llei per al projecte de consulta popular

Miren Azcárate 250508 CATr El govern basc enllesteix una llei, que haurà de validar el parlament, per donar cobertura jurídica i política al projecte de consulta popular que Juan José Ibarretxe vol dur a terme el pròxim 25 d'octubre. Així ho ha anunciat avui la portaveu de l'executiu, Miren Azkárate, que ha dit que la llei regularia la consulta, basada en dues preguntes: una sobre el rebuig de la violència al País Basc i una altra sobre la capacitat del poble basc de decidir el seu futur polític.

Ibarretxe va presentar aquesta setmana a José Luís Rodríguez Zapatero el seu projecte. El cap del govern basc va provar, doncs, d'arribar a un acord amb el president espanyol sobre el projecte de consulta a la ciutadania basca, però la reunió no va reeixir. Això no obstant, Ibarretxe va dir que encara confiava a acostar posicions amb l'executiu espanyol.

Ara, si els dos governs no arriben a cap acord, la consulta del 25 d'octubre podrà servir per autoritzar Ibarretxe a enviar un mandat imperatiu a totes les parts (ETA, govern espanyol i partits polítics bascos) amb vista a desenvolupar un doble procés de diàleg i de negociació que foragiti la violència i resolgui el conflicte. És a dir, els ciutadans hauran de dir si volen que els partits bascos concretin, abans del 2010, un acord polític sobre el futur del País Basc. En cas que sí, i una vegada concretat l'acord, aquest serà sotmès de seguida a referèndum.