lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de maig, 2008

El Parlament basc acusa el govern espanyol d'"emparar" la tortura a detinguts

Zapatero considera "infundada" l'acusació de tortures

El Parlament basc ha aprovat aquest divendres una iniciativa en la que acusa el govern espanyol d'"emparar sense excepció" i de manera "sistemàtica" les forces policials davant les denuncies de tortures i mals tractes de detinguts, i ha demanat que aturi la concessió d'indults a agents condemnats per aquest motiu.

La proposició ha estat presentada per Aralar, i s'ha debatut tot i que el PSE-EE ha demanat ajornar la discussió per no trencar la imatge d'unitat dels partits davant el recent atemptat d'ETA a Legutio. La proposta s'ha aprovat amb els vots favorables de PNB, EA, EB, Aralar i EHAK, i els vots contraris del PP i el PSE-EE.

En la resolució el parlament "reprova la postura que el govern espanyol adopta sistemàticament davant les denúncies de tortures i mals tractes, emparant sense excepció les forces policials". Així mateix, la resolució critica "especialment la total empara" oferta pel ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, als vuit guàrdies civils davant les denúncies de tortures dels presumptes membres d'ETA Igor Portu i Martín Sarasola.

Gema González de Txabarri, diputada del PNB, ha defensat que "l'estat de dret ha de seguir funcionant" i ha denunciat que "a Espanya hi ha impunitat en els casos de mals tractes, i no només en els que tenen a veure amb delictes de terrorisme". Per la seva banda, el socialista José Antonio Pastor ha defensat que "la tortura no té cabuda en la Constitució", però ha qüestionat l'oportunitat de la proposta d'Aralar.

Per la seva banda, el diputat popular Carlos Urquijo ha criticat l'oportunitat de la proposta adduint que "no es pot estar ahir en un acte d'homenatge al guàrdia civil assassinat i avui venir aquí a llençar l'ombra del dubte i qüestionant l'honor de la Guàrdia Civil". Urquijo ha acabat la seva intervenció amb un "Viva la Guardia Civil" que ha obtingut una pobre resposta.