lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de maig, 2008

Pluja de pressions per frenar el transvasament

Narcís Prat 260508 RAC1 Ho diu Guillot, ho insinua ERC, hi insisteix l'Aragó i s'hi afegeix l'ecòleg Narcís Prat, assessor de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Prat, ha assegurat aquest dilluns que Catalunya "ja no pateix sequera" gràcies a les últimes pluges, que han elevat el nivell dels pantans de les conques internes fins al 39,39% de la seva capacitat.

"Ara parlar de sequera és absurd", ha afirmat Prat, catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, en declaracions a RAC1. L'expert ha assenyalat que la millora dels embassaments obliga a plantejar la possibilitat de no dur a terme determinades actuacions, com la prolongació del transvasament de l'Ebre fins a Barcelona. Prat sosté que aquesta obra "és un transvasament", malgrat que és una paraula "maleïda". "Si passa aigua d'una conca a una altra és un transvasament", ha subratllat.

Pantans al 40%

Els embassaments de les conques internes de Catalunya han arribat avui al 39,39% de la seva capacitat, el doble que a principi d'abril. Amb aquestes dades sobre la taula i la previsió de més pluges, el secretari general d'ICV, Jordi Guillot, ha repetit el que ja va demanar ahir: que no es construeixi la canonada del transvasament si es garanteix el proveïment d'aigua a Barcelona. Aquesta és la posició del partit del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, una formació que es defineix com a ecosocialista i que té la militància revoltada, fins al punt que l'agrupació de les Terres de l'Ebre s'ha autodissolt.

També la direcció d'ERC ha anunciat avui que demanarà que es "revaluï" el transvasament de l'Ebre, tot i que primer vol que siguin els tècnics els qui diguin si hi ha prou aigua per arribar al maig de 2009. Segons ha indicat la portaveu d'ERC, Marina Llansana, després de la reunió de la comissió permanent del partit, si es demostra que les pluges comporten que els embassaments se situïn per damunt del 40% de la seva capacitat, la situació de crisi i d'emergència podria finalitzar.

Llansana ha precisat, però, que ERC no demanarà la paralització del pla per fer el transvasament "només per la percepció de la gent que està plovent molt o per determinades notícies de premsa". Segons Llansana, que Guillot hagi demanat ja el cessament de les obres i la reconsideració de projecte, "és precipitat", ja que "els informes tècnics d'avaluació del nivell d'aigua encara no han estat elaborats".

Advertiment de l'Aragó

Les demandes de frenar el transvasament han tornat a arribar amb força des de l'Aragó. El conseller de Medi Ambient, Alfredo Boné, ha reiterat que el seu govern presentarà un recurs contra tots els actes administratius que es derivin del reial decret que empara el transvasament. El govern aragonès acordarà demà recórrer davant del Tribunal Constitucional l'adjudicació de l'obra. Boné entén que el decret ja s'hauria d'haver derogat perquè és "insostenible" després de les últimes pluges.

Només el PSC i el PP s'aferren encara a la necessitat de tirar endavant el transvasament. El secretari d'Organització del PSC, José Zaragoza, ha afirmat avui que ICV "no qüestiona el decret" de sequera de la Generalitat, que en la seva redacció actual no precisa a partir de quina quantitat d'aigua emmagatzemada se surt de l'excepcionalitat. "Continuem en situació d'emergència", ha conclòs.

I el president del PPC, Daniel Sirera, ha discrepat d'ICV i ha defensat construir la canonada que prolongarà el transvasament fins a Barcelona. Sirera creu que cal apostar per "solucions definitives pel que pugui passar en el futur", i no per infraestructures "desmuntables". En aquest sentit, ha demanat al president català, José Montilla, que "no tingui por dels seus socis de govern".

VilaWeb/ElPunt: Els embassaments són gairebé un 40% plens

Cap comentari: