lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de maig, 2008

Raimon reviu el concert a la Complutense de fa 40 anys

Raimon 230508 CATr Un 18 de maig de fa quaranta anys Raimon va portar la conspiració a la Complutense de Madrid. Durant un parell d'hores uns sis mil estudiants van gosar ser lliures gràcies al cantant de Xàtiva. I com que la societat actual s'ha entestat a celebrar qualsevol efèmeride -i ara es recorda a so de bombo i plateret el Maig del 68-, Raimon ha decidit clonar aquella fita, altre cop a la Complutense. Avui a la nit. Sense caure en la nostàlgia, al cantant de Xàtiva l'únic que l'amoïna ara, foragitada la por i l'angoixa de fa quatre dècades, són els parlaments en castellà. "Suposen un esforç suplementari", apunta rialler. Bromes a part, Raimon no repetirà les mateixes cançons, sinó que repassarà la seva trajectòria; des d'Al vent, de 1959, fins A l'estiu que són les nou, de l'any passat.

Malgrat que el 1968 el cantant havia sigut vetat a tot arreu, el rector de la universitat, José Botella Llusiá, oncle d'Ana Botella, la dona d'Aznar, li va permetre cantar. I qui li havia de dir: el trobador valencià estava allotjat a l'Hotel Madrid, al carrer Carretas, a quatre pams de la seu de la Dirección General de Seguridad, a la Puerta del Sol, on anirien a parar uns quants estudiants després del concert. A la policia li havia pujat la mosca al nas amb tanta cançó.

Raimon-18 de maig a la Villa Tot i que en va haver de pagar un preu, va ser "un dels concerts més emocionants de la meva vida". Durant 8 anys no va poder trepitjar escenaris madrilenys. Amb tot, Raimon no dubtaria a repetir l'experiència. "Molts objectius no s'han acomplert. Certament un dels més importants, la democràcia, s'assoliria més tard, però el sistema capitalista cada cop genera més pobresa, precarietat laboral i la situació de mig món és invivible". Ara, amb cançons poca cosa es pot fer: "No puc pretendre aportar solucions però, si més no, puc eixamplar consciències". Raimon canta "Al vent" en un concert celebrat al Palau Sant Jordi de Barcelona en 1993 per commemorar el 30é aniversari de la gravació de "Al Vent"