lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 de juny, 2008

L'Estat espanyol ja és el vuitè exportador mundial d'armes

L'Estat espanyol ja és el vuitè país exportador d'armes del món, segons un informe del centre d'estudis Justícia i Pau, que assenyala que al 2006 es van dur a terme les exportacions més elevades de la història de l’Estat espanyol. L'informe, presentat en roda de premsa per la seva autora, Tica Font, i que es basa en publicacions del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, analitza les exportacions dels últims deu anys i conclou que a partir de 2001 hi ha un augment paulatí i continu de les exportacions.

Font ha assegurat que actualment aquestes exportacions, que qualifica d’’irresponsables’ per part del Govern, formen part de la política exterior d'Espanya, vulnerant el codi de conducta de la Unió Europea pel que fa a aquest tipus de negoci. Aquest codi establix que no han de vendre's armes a països sancionats, inestables, en conflicte armat, que vulnerin els dret humans, que no condemnin el terrorisme o que tinguin un nivell de benestar delicat, encara que l'informe considera que el 53% de les exportacions espanyoles d'aquesta dècada van anar a parar a aquests països.

L'autora de l'estudi ha denunciat que s'exporta a països en conflicte com Colòmbia o Israel, o en un context de tensió com Filipines, Indonèsia i Sri Lanka, i a països que intervenen en conflictes, com Estats Units i Anglaterra, i que mantenen tropes d'ocupació il•legal a L'Iraq i Afganistan.

També es venen armes a països amb poc respecte pels drets humans com Indonèsia, Kenya, Singapur i Tailàndia, i als països més pobres del món com Burquina Faso, Angola, Kenya i Mauritània, i a uns altres que gasten més en armes que en sanitat i educació com Angola, Aràbia Saudita, Brasil, Jordània, Pakistan o Turquia. ... los Nadies , que cuestan menos , que la bala que los mata . (Eduardo Galeano)