lo carrer del riu

lo carrer del riu

13 de juny, 2008

Oriol Junqueras: Hi haurà acord a Esquerra?

Ben segur, els darrers anys no han estat pas gaire fàcils per a Esquerra Republicana. De fet, a ningú no li ha estat mai senzill conviure amb l'Estat espanyol. I menys, quan un partit polític tan ambiciós (pel que fa a la radicalitat democràtica, a la justícia social i a l'alliberament nacional) ha d'intentar gestionar una petita quota d'un poder tan escàs com el d'una comunitat autònoma espanyola qualsevol. La constatació quotidiana que som lluny d'obtenir allò que necessitem i que per dret ens correspon resulta dolorosa i frustrant.

Els tres grans sectors actuals discrepen en el terreny estratègic, en el ritme i en la gestió interna de l'organització. És a dir, en el com, en el quan i en el qui.

I, evidentment, aquestes són qüestions importantíssimes. Tant, que de vegades poden provocar fractures insuperables. Tot i així, en comparació amb els alts ideals que -sens dubte- tots ells comparteixen, aquestes diferències haurien de ser prou petites per esperar que intentin posar-se d'acord. De fet, és gairebé segur que tots coincideixen a intentar oferir el millor servei possible a Catalunya des del govern, i que, si no és possible realitzar-hi una tasca efectiva, cal trencar l'actual pacte amb els socialistes.

La qüestió fonamental, doncs, consisteix a consensuar un full de ruta, i uns indicadors prou clars i consistents per saber si la tasca de govern és eficient. Evidentment, l'acord no és pas obligatori, però els militants, els simpatitzants i els votants d'Esquerra Republicana tenen dret a esperar un esforç sincer a l'hora d'assolir-lo.

I, si la sinceritat d'aquest esforç no resulta prou versemblant, caldrà exigir les responsabilitats que escaiguin als dirigents d'aquests tres grans sectors del partit.