lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de juliol, 2008

L'assemblea francesa torna a debatre el reconeixement del català a la constitució

L'assemblea francesa torna a debatre avui la reforma constitucional, que podria incloure el reconeixement de les llengües minoritzades, entre les quals el català. L'assemblea ja va aprovar una esmena de l'article 1 que les reconeixia, però el senat la va tombar. Com que és imprescindible que ambdues cambres concordin per aprovar un retoc de la constitució, diputats i senadors en negocien els aspectes més cantelluts, com el de les llengües 'regionals'.

L'esmena del primer projecte de llei de reforma constitucional, aprovada per l'assemblea afegia a l'article 1 que les 'llengües regionals' formaven part del patrimoni de l'estat.

Però el 18 de juny el senat va revocar aquesta esmena per 216 vots contra 103. Votaren la revocació la UMP, els comunistes, els radicals, els centristes i alguns senadors socialistes. Hi votaren contra, la majoria de socialistes, els verds i alguns senadors de la UMP, alguns dels quals van lamentar, tanmateix, que les 'llengües regionals' fossin reconegudes a l'article 1 de la constitució, essent així que la referència a la llengua francesa apareixia a l'article 2. Ara, doncs, els diputats favorables a la reforma proposaran d'incloure aquests reconeixement en un article posterior o en un nou article.