lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 de juliol, 2008

L'exèrcit colombià allibera Ingrid Betancourt

L'exèrcit colombià va alliberar anit l'ex-candidata presidencial Ingrid Betancourt, retinguda per les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) des de feia sis anys, segons que ha informat el ministre de Defensa colombià, Juan Manuel Santos. En l'operació, que ha estat anomenada Jaque i s'ha portat a terme en un campament de les FARC al sud del país, també s'han alliberat tres ciutadans americans i onze militars colombians.

Fonts de l'exèrcit han dit que ningú havia quedat ferit en l'operació.

Els ostatges, que es troben en bon estat de salut, han estat traslladats en helicòptes a San José de Guaviare, al departament de Tolima, a uns 190 quilòmetres de Bogotà.

Betancourt, que ara té 46 anys, ha dit que la pau a Colòmbia només podia arribar si les FARC alliberaven tots els ostatges, i ha agraït l'acció al govern colombià i a l'exèrcit, tot i que la seva família sempre havia rebutjat que fos rescatada en una operació militar. També ha donat gràcies a Déu. L'ex-candidata presidencial, que també té la nacionalitat francesa fruit d'un casament amb un diplomàtic francès, ha donat les gràcies a França i al president Sarkozy, que en els últims temps s'havia marcat com una prioritat aconseguir l'alliberament de l'ostatge.

També ha agraït a la comunitat internacional el suport rebut, i l'esforç fet pel president veneçolà Hugo Chávez i el d'Equador, Rafael Correa. Diferents governs, entre els quals el nord-americà, han felicitat l'executiu d'Álvaro Uribe pel rescat. El govern Bush ha donat ple suport a l'ofensiva d'Uribe contra les FARC.

Amb l'alliberament de Betancourt, les FARC perden l'ostatge més preuat i una eina de negociació poderosa. La política dels guerrillers, que encara tenen segrestades 40 persones, és d'intercanviar presoners per rebels empresonats pel govern.

Els dos fills de Betancourt volen ara des de França fins a Colòmbia per reunir-se amb la seva mare.