lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de juliol, 2008

Quinze mesos de presó o multa de 2.700 euros per la crema de fotos del rei

Segon judici, mateixa condemna. La discussió sobre el dret dels acusats a declarar en català va obligar l'Audiència Nacional a repetir el judici a Jaume Roura i Enric Stern, els primers gironins acusats i jutjats per la crema de fotos del rei, però la condemna ha sigut la mateixa després de la segona vista: quinze mesos de presó o, com a alternativa, 2.700 euros de multa per cap.

El jutge considera provat, ja que ells mateixos ho admeten, que Roura i Stern van ser els dos encaputxats que van cremar fotos del rei el 13 de setembre de l'any passat, en què el monarca dels espanyols visitava Girona. I el fet que es tapessin la cara per a la protesta ha sigut vist per l'Audiència Nacional com un agreujant de disfressa que indica que els joves sabien que l'acte era "il·lícit". "En un Estat democràtic, en el qual els drets fonamentals dels ciutadans estan plenament garantits, ningú no necessita cobrir-se la cara per exercir els drets que consideren legítims", afegeix el titular del jutjat central penal de l'Audiència Nacional, José Luis de Castro Antonio.

Pel magistrat, els dos acusats van superar els límits de la llibertat d'expressió i van menysprear "la dignitat de la Corona", ja que van cremar una foto dels reis "després d'una manifestació i de posar-la cap per avall", fet que segons el jutge resta "tota espontaneïtat" a la protesta i en mostra l'ànim injuriós. "El fet que sa majestat el rei se sentís o no ofès pels actes enjudiciats és irrellevant", matisa la sentència coneguda aquest dijous.

En resposta als arguments de la defensa, que va al·legar que la llibertat d'expressió emparava Roura i Stern, De Castro recorre a una sentència de 1988 per indicar que "en cas d'invocació de la llibertat d'expressió, la concessió de l'empara depèn del fet que en la manifestació de la idea o l'opinió s'hi hagin afegit o no expressions injurioses sense interès públic i innecessàries per mostrar l'essència del pensament que es vol expressar". Com a conclusió, el jutge puntualitza que "és obvi que per manifestar el rebuig a la monarquia no és necessari menystenir i vilipendiar ses majestats els reis cremant-ne la fotografia posada de cap per avall".

L'advocat dels dos joves, Benet Salellas, estudia si presenta un recurs contra la sentència, però l'última paraula la tenen els dos implicats.