lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de juliol, 2008

Saura reclama les competències en seguretat nuclear

Després dels incidicents a les centrals d'Ascò i Vandellòs El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha explicat a Móra d’Ebre (la Ribera d’Ebre) que la Generalitat de Catalunya proposarà a l’Estat que es desenvolupin els mecanismes que li han de garantir la seva participació en l’execució de la seguretat nuclear, tal com preveu l’Estatut. Saura ho ha anunciat en el transcurs de la reunió que ha mantingut amb alcaldes de les Terres de l’Ebre per explicar-los l’estat en què es troba el Pla d’emergències per episodis de contaminació a l’Ebre aigües avall de l’embassament de Flix.

"El que la Generalitat vol és millorar la manca de comunicació dels incidents com els d’Ascó", ha indicat el conseller. D’aquesta manera, ha afegit, el protocol que s’ha de signar properament amb el Consejo de Seguridad Nuclear (CSN) "estableix 3 punts importants: que es comuniquin totes les incidències, que es comuniquin directament a la Generalitat i, molt important, que es comuniquin de manera ràpida". Saura ha recordat que "l’Estatut preveu que tots els plans de protecció civil siguin competència de la Generalitat i fins ara s’ha produït una disfunció, ja que encara no la tenim en matèria de seguretat nuclear”. Des d’aquest punt de vista, actualment hi ha una “disfunció, ja que la direcció del pla es fa des de Madrid i els operatius que treballarien amb una activació del Pla PENTA depenen del Govern català sense que aquest participi directament en la direcció del pla".

Per això, "de cara a la reunió del proper dimarts de la comissió bilateral Estat-Generalitat, està previst demanar la creació d’un grup de treball bilateral que garanteixi el desenvolupament de l’article 132.4 de l’Estatut". Aquest article estableix que "la Generalitat participa en l’execució en matèria de seguretat, en els termes que siguin acordats, en els convenis subscrits a aquest efecte i, si s’escau, en les lleis".