lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de juliol, 2008

El Partit Nacionalista Escocès arrabassa l'escó de Glasgow Est als laboristes

El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha patit una humiliant derrota electoral a la seva terra natal, Escòcia, on ha perdut a favor del Partit Nacionalista Escocès (SNP) l'escó del la circumscripció al Parlament de Westminster, que reuneix representants de tot el Regne Unit.

En les eleccions parcials a Glasgow Est, la formació del primer ministre escocès, Alex Salmond, ha aconseguit donar la volta a l'avantatge de 13.507 vots amb què havien comptat els laboristes en les últimes eleccions. Per 365 vots, l'SNP ha arrabassat l'escó als laboristes.

El resultat advers per al partit del primer ministre suposa, segons els comentaristes polítics, no només un "terratrèmol polític" en el Regne Unit, sinó un vot de càstig per a Brown i el seu govern. De fet, el resultat pot ser decisiu de cara al futur polític del líder laborista, ja que l'escó perdut havia estat en mans del seu partit durant prop de 60 anys.

Amb una participació del 42,25 per cent, inferior al 48% de les eleccions passades, els nacionalistes escocesos han aconseguit 11.277 vots davant els 10.912 dels laboristes.

Els conservadors han sigut la tercera força més votada, amb 1.639 vots, mentre que els liberals demòcrates han quedat en quart lloc amb 915 vots.

Un cop confirmats els resultats, la quarta derrota laborista en eleccions parcials des que Gordon Brown és primer ministre del Regne Unit, el líder conservador britànic, David Cameron, ha demanat que es convoquin eleccions generals.