lo carrer del riu

lo carrer del riu

01 d’agost, 2008

Els set lligalls que havien de tornar el 2006 ja són a l'Arxiu Nacional

La Comissió de la Dignitat diu que el retard de dos anys significa una nova humiliació del govern espanyol al poble català Ja són a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) de Sant Cugat del Vallès els set lligalls de la Generalitat de Catalunya que van quedar pendents de tornar el gener del 2006 de l'Arxiu General de Salamanca. Es van quedar a l'arxiu mentre el ministeri de Cultura espanyol determinava a qui pertanyien. A Salamanca, però, encara hi resten documents espoliats, propietat de particulars i d'ajuntaments valencians.

A la primera reunió de la comissió mixta després de trenta mesos de blocatge es va establir el calendari d'actuacions per tal de complir la llei de devolució, aprovada el 2005. Però la Comissió de la Dignitat no està pas satisfeta, perquè recorda que el govern espanyol ha incomplert una llei del 2005 que obligava a retornar els 507 lligalls de la Generalitat identificats abans del dia 2 de març de 2005. Per la Comissió, això és una nova humiliació per al poble català i, mitjançant aquest comunicat, ha criticat el ministeri de Cultura per haver perdut una oportunitat per restituir i honorar les víctimes del franquisme i l'acusa de deixar-se arrossegar per la por a la reacció de la dreta nostàlgica. Ara, quan ja ha arribat aquesta part dels papers, començarà la digitalització d'altres documents, propietat de particulars i entitats i que són al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca. El procés de digitalització es farà a Madrid amb finançament de la Generalitat de Catalunya.

L'Ajuntament de Salamanca assegura que la sortida de les caixes s'ha produït de forma ''clandestina'' i recorrerà davant l'Audiència Nacional i la UNESCO.

Avui: Les set caixes de 'papers de Salamanca' ja són a Catalunya

e-Notícies.cat: Salamanca porta a l'Unesco la devolució dels 'papers'