lo carrer del riu

lo carrer del riu

03 d’agost, 2008

La velocitat d’internet només arriba al 37% de la contractada

La publicitat de les ofertes de connexions a ADSL és enganyosa. Prometen connexions de fins a 20 Mb (megabytes) de banda ampla, però la realitat que tenim a casa un cop hem contractat el servei és molt diferent. Segons un estudi de velocitat realitzat per ADSLZone, aquestes ofertes es queden només en un terç del que anuncien, un 37,3% de la velocitat que es publicita i, en teoria, es contracta. Així, de les tres operadores a Espanya que asseguren que ofereixen 20 Mb per segon, Jazztel es queda amb 8,9 Mb, Ya.com amb 7,7 Mb, Orange amb 7,07 i Tele2, amb una mitjana de 6,1. L’estudi ha analitzat un milió i mig de connexions, i ha arribat a la conclusió que com més gran és l’oferta que es fa, més lenta és la connexió que s’acaba oferint.

La modalitat de 10 Mb, que és la majoritària a l’Estat espanyol a causa del gran nombre d’usuaris que té Telefónica, obté millors resultats, però tot i així hi ha una diferència entre el que es promet i el que s’ofereix. Telefónica arriba als 7,3 Mb per segon, un 73% de la velocitat que anuncia. Les comparacions entre totes dues modalitats encara resulten més flagrants. Un exemple clar és Orange, que ofereix una velocitat de 7,07 Mb per als que paguen la tarifa de 20 Mb i una velocitat de 7,1 Mb per als que paguen la tarifa de 10 Mb. No hi ha diferències entre la connexió, però sí en el preu i en l’engany al client, que no rep el que està pagant.

L’estudi també ha analitzat les operadores de cable, que obtenen millors resultats que l’ADSL pel que fa a la velocitat, però no pel que fa a les diferències entre el que anuncien i el que acaben oferint. També estan molt per sota de la promesa inicial.

Vistos els resultats, l’Associació d’Internautes ha creat un programa gratuït que mesura la velocitat real de la connexió. S'hi pot accedir des de la seva pàgina web i l’objectiu és que els clients siguin conscients de la velocitat d’ADSL que realment tenen a l’ordinador.