lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de setembre, 2008

Una estafa solidària

Un activista barceloní ha aconseguit préstecs per un total de 492.000 euros de trenta-nou entitats bancàries durant més de dos anys. Una part els ha invertit en crear la publicació extraordinària 'Crisi', que es reparteix avui a 150 punts del país. Hi explica que ho ha fet per criticar el sistema capitalista, detalla com ho ha fet i diu que no els tornarà. Una altra part dels diners, l'ha donada a moviments socials que miren de construir alternatives.

L'activista, Enric Duran, explica que és una acció individual d'insubmissió a la banca que ha fet premeditadament per a denunciar el sistema bancari. Defineix l'estafa com una nova forma de desobediència civil.

Explica que va estudiar el funcionament del sistema bancari a la primavera de fa dos anys. Va inventar-se una professió i una nòmina falsa que feia creure que era solvent. Va començar a demanar crèdits a bancs i caixes argumentant que volia fer reformes al seu pis o que volia comprar-se un cotxe.

També va crear una empresa per a poder justificar algunes inversions, com la compra de material audiovisual per a una productora. Diu que l'avantatge de demanar préstecs a través d'una societat és que el deute no apareix en l'historial personal ni en el sistema d'informació d'impagats del Banc d'Espanya.

Després de liquidar interessos, comissions, notaris, impostos i d'altres despeses, van quedar-li 360.000 euros nets, els que ha invertit en la publicació i en d'altres accions destinades a conscienciar sobre la crisi econòmica. Just abans que 'Crisi' sortís al carrer, Duran explica que ha fugit del país.