lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de desembre, 2008

Jutgen dos joves que van canviar la bandera espanyola per l'estelada al castell de Montjuïc

José Alberto García exerceix el càrrec de director del museu militar de Montjuïc amb l’entusiasme de l’irreductible, abanderant constitucionalisme. Amb aquest ànim, i també amb el posat d’home que ha sofert una gran ofensa, el museòleg es va plantar ahir al jutjat penal número 10 de Barcelona per declarar en un judici contra dos joves independentistes que el 25 d’abril del 2007 van tenir l’ocurrència –i curiosament l’èxit en l’intent– de substituir la bandera espanyola que presideix l’entrada del recinte militar per una estelada. La fiscalia els acusa d’ultratge a la bandera i demana per a ells una multa.

García va il·lustrar el jutge en el sentit que l’ensenya espanyola ha d’ocupar “per protocol el número u” en els pals, i va lamentar que els dos acusats “van llançar –subratllant el verb amb indignació castrense– la bandera de tots els espanyols”. El director va recordar la “dignitat impressionant dels treballadors del museu que em van portar la bandera que immediatament va ser restituïda al lloc que la Constitució li atorga”.

Els dos acusats no van parlar de Constitució, però sí de “judici polític” i van defensar el seu acte que van definir com “un exercici de dignitat i rebel·lió”. Per a la història menuda i per a la valoració del jutge quedaran els instants en què l’estelada va coronar el cel de Montjuïc un matí de primavera.