lo carrer del riu

14 d’abril, 2009

Bayern Munich 1 - Barça 1

Puyal 140409

Sense el llustre del partit d'anada, però amb l'eficàcia que li permet el seu ampli catàleg de recursos, el Barça ha tramitat a l'Allianz Arena de Munic la seva eliminatòria davant el Bayern amb un empat (1-1) que el classifica per a les semifinals de la Lliga de Campions. De menys a més durant el partit, el Barça s'ha recuperat d'un inici incòmode per acabar silenciant l'estadi del Bayern. Si a la primera part ha salvat la papereta amb un futbol pràctic, en la segona ha pogut desplegar el joc que ja l'ha situat entre els quatre millors del continent. Mai ha temut per l'eliminatòria, ja sentenciada a Barcelona (4-0). Minvat per les absències de Schweinsteiger i Podolski, el Bayern ha quedat a expenses de la inspiració de Ribéry, pur talent. Però més enllà del francès, el Bayern ha estat un desert futbolístic, un equip metal·lúrgic. Ha plantejat un partit més físic que en l'anada, acompanyat per la sonoritat del seu estadi, però el seu futbol no ha estat a l'altura de la solemnitat del recinte. A empentes, l'equip de Klinsmann ha intentat cohibir el Barça, que ha plantat cara en la batalla psicològica, fidel al seu estil d'afrontar cada partit com si fos l'últim, per més que el 4-0 de l'anada li permetés un còmode marge d'error. En partits així, els primers minuts són decisius. Una jugada ha pogut canviar el panorama de l'eliminatòria. Abidal, de nou titular després de gairebé dos mesos de lesió, ha regalat la pilota a Sosa. El seu centre des de la banda dreta només l'ha acariciat Toni. Un gol hauria posat en dificultats el Barça. L'error del davanter italià ha certificat que l'eliminatòria no tindria història. Amb 45 minuts de retard, el Bayern ha mogut el marcador. L'ha fet Ribéry, el far futbolístic del conjunt alemany. A la sortida del descans, amb els jugadors del Barça encara lligant-se les botes, ha arribat a l'àrea blaugrana, ha fet seure Valdés i ha firmat l'1-0. No s'ha immutat el Barça, amo de la pilota a l'estadi bavarès. Ha respost amb enteresa. Ha desactivat el possible allau del Bayern, que només s'ha quedat en una declaració d'intencions. Els alemanys han semblat conformar-se amb una victòria per la mínima per complir el desig del seu entrenador, caure amb honors. El Barça, en canvi, no està per firmar derrotes. És un equip ambiciós i viu instal·lat en un optimisme febril que li permet disfrutar del seu futbol per sobre de la por a la remuntada del rival. Ancorat per Touré, una muntanya a la medul·lar, i dirigit per la subtilesa de Xavi, el Barça ha governat el partit a la segona part amb una autoritat incontestable. Ha aparegut Iniesta i Messi ha demanat la paraula. Davant, el Bayern no ha trobat manera de persistir en una remuntada impossible. El seu joc ha acabat en el gol de Ribéry. Ni ha tornat a trepitjar l'àrea de Valdés. Després d'un frustrat remat d'Etoo a dos metres de Butt, el Barça ha trobat el gol que ha premiat el seu esforç. Iniesta, Etoo i Xavi han combinat a l'àrea de Butt com si fos un entrenament del Dream Team. El rondo l'ha tancat Keita, que ha rematat a la xarxa la pilota cedida per Xavi des del punt de penal. Ha estat el millor exemple del futbol coral del Barça. L'empat ha tancat definitivament l'eliminatòria, oberta amb un espectacle futbolístic al Camp Nou i clausurada amb un gol d'estil Barça, davant de la impotència del Bayern. No li ha quedat una altra cosa a l'equip alemany que rendir-se davant el futbol del Barça, que avança amb peu ferm a Europa després de créixer a Munic. A partir d'una arrencada sòbria, ha acabat dictant una lliçó de futbol col·lectiu. En semifinals ja l'espera el Chelsea. FOTOGALERIA SPORT: les millors imatges del partit