lo carrer del riu

lo carrer del riu

29 d’abril, 2009

Oriol Junqueras: 'Vaig a Europa a defensar els interessos de Catalunya, i el millor per nosaltres és tenir un estat propi'

Acusa l'Estat espanyol de 'jugar sistemàticament en contra' dels catalans El candidat d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les eleccions europees, Oriol Junqueras, ha explicat que si surt escollit eurodiputat anirà a Europa a 'defensar els interessos dels catalans i de Catalunya' i ha afegit que 'el millor és tenir un estat propi'. En aquest sentit, ha destacat que la millor eina per sortir de la crisi és tenir un estat propi perquè d'aquesta manera Catalunya guanyaria poder polític i econòmic. Aquesta mateixa sortida és la que ha plantejat per aconseguir el reconeixement del català a nivell europeu. Junqueras defensa que el català no és 'una llengua minoritària a Europa sinó minoritzada' pel govern espanyol, a qui acusa d'incomplir la normativa europea del cel signant acords bilaterals amb les companyies per obligar-les a passar per Barajas i així 'jugar sistemàticament en contra dels interessos catalans'.

En una entrevista al programa 'Els Matins' de TV3 ha criticat la 'paràlisi' de les institucions i els governs europeus en la lluita contra la crisi econòmica ja que ha afirmat que tenen 'un instrument molt potent com és el Banc Central Europeu' per fer-hi front però no actua perquè els 'estat són molt gelosos de les seves competències'. En aquest sentit ha recordat que ERC defensa polítiques més semblants a les d'Obama que a les dels governs europeus perquè considera que, entre altres coses, no s'ha de tenir por al dèficit fiscal.

Quant a la promesa expressada aquest dimarts pel president de l'Estat francès, Nicolas Sarkozy, d'unir Barcelona amb Lió amb TGV al 2012, Junqueras s'ha mostrat escèptic i ha recordat que tant Zapatero com Sarkozy no es caracteritzen per complir la seva paraula. El candidat d'ERC ha explicat que, malgrat les seves promeses, Sarkozy no ha adjudicat les obres fins a Montpeller o Perpinyà i per part de Zapatero s'ha mostrat convençut que 'és evident que no complirà'.