lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 d’agost, 2009

Taiwan rep el Dalai-lama i provoca la ira de la Xina

La derrota dels independentistes en les últimes eleccions presidencials del 2008 a Taiwan va obrir les portes a una nova etapa de les relacions entre Pequín i Taipei, trencades per la política sobiranista de l'expresident Chen Shui-bian. Des d'aleshores, els governs de l'illa i el continent han acostat posicions amb iniciatives destinades a millorar els intercanvis socials i econòmics a l'estret.

Set alcaldes independentistes del sud de l'illa van convidar el líder budista perquè consolés les víctimes del tifó Morakot, que va devastar l'illa el mes d'agost passat, amb prop de 500 morts i centenars de desapareguts. El president Ma, en el seu moment més baix de popularitat, es va veure obligat a cedir a les peticions del PDP.

"Només sóc un monjo. M'han demanat que resi per la pau", es va limitar a dir ahir el Dalai-lama en la seva arribada a Taipei, capital de l'illa, mirant d'evitar tota polèmica amb el govern de Pequín, que considera Taiwan una província més del seu territori. "Volem que pregui per l'ànima de les víctimes i que doni la seva benedicció als supervivents del Morakot", va explicar el president taiwanès.

"Sota pretextos religiosos, el Dalai-lama realitza activitats separatistes. No és només una figura religiosa", va afirmar un portaveu de l'Oficina d'Assumptes de Taiwan del govern xinès.

VilaWeb: El Dalai Lama ignora les pressions de la Xina i visita Taiwan