lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 d’agost, 2009

Un documental sobre la situació nacional del Quebec es fixa en el cas català

Jordi Pujol, Antoni Bassas i Jordi Porta són alguns dels catalans que apareixen al documental quebequès 'Questions nationales', que es presenta aquest vespre al Festival de Films del Món de Montreal. El film, dirigit per Roger Boire i Jean-Pierre Roy, planteja perquè el Quebec encara no s'ha independitzat i busca respostes en la situació catalana i escocesa, 'dues nacions que es troben en situacions comparables'.

'Questions nationales' recorda que en els anys 60, alguns politòlegs 'podien pensar, i molts sobiranistes esperaven, que la província del Quebec esdevindria un estat independent abans de l'any 2000'. Però després de 50 anys '111 països s'han independitzat, però no el Quebec. Per què?', es pregunten els autors. Algunes personalitats intenten respondre-ho, com ara l'ex-ministre del Quebec, Bernard Landry o el líder del Partit Liberal del Canadà, Stéphanie Dion.

A més, d'entrevistes el film també inclou imatges, que en el cas de Catalunya, són de la manifestació pel dret de decidir a Barcelona el 26 de febrer del 2006 o del funcionament de les aules d'acollida per a nouvinguts.