lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de gener, 2010

Ascó i el seu entorn nuclear viuen una despoblació persistent

Entre els anys 1982 i 1984, època convulsa de la posada en marxa de la primera central nuclear d’Ascó (va obrir l’agost del 1983), 312 habitants d’aquest municipi es van donar de baixa en el padró i se’n van anar a un altre lloc, encapçalats pel combatiu alcalde antinuclear Joan Carranza, que amb la seva dona i nou fills es va refugiar a Santa Coloma de Farners (Selva). Només va ser l’inici del que ha estat una pèrdua contínua d’habitants, no només a Ascó, sinó a tota la part septentrional de la comarca de la Ribera d’Ebre.

Mentre que des de Móra d’Ebre cap avall hi ha hagut un creixement de població, encara que mínim, corrent amunt de l’Ebre els petits pobles que envolten la central nuclear han baixat del 1981 al 2008 entre un 15% (Ascó mateix) i un 37% (Riba-roja d’Ebre) en nombre d’habitants. Ni tan sols els últims anys han pogut estroncar la sagnia, mentre que pobles semblants en altres comarques rurals i allunyades de les ciutats, des de la Segarra fins al Pallars Sobirà, han iniciat una recuperació gradual. És com si ningú ja no volgués viure en aquesta zona que només acostuma a ser notícia quan passa alguna cosa amb la central nuclear i les seves radiacions, amb la química Ercros de Flix i els seus abocaments o, ara, amb el cementiri nuclear, denominat amb l’eufemisme de Magatzem Temporal Centralitzat (MTC). Article sencer a El Periódico

4 comentaris:

montse forcades ha dit...

Segons Wikipedia, la evolució demogràfica del poble de Ascó abans de iniciar la construcció de les 2 centrals nuclears era la següent:

En l'any 1930 = 2.422 habitants
En l'any 1970 = 1.630 habitants

Durant aquests 40 anys va perdre el 32,7% de població.(792 habitants menys)
Perquè es va produir aquesta despoblació?
En quina situació es trobaria actualment Ascó sense les centrals nuclears? I la comarca?

No entenc que es parli de despoblació durant la posada en marxa de les centrals, quan abans el poble de Ascó patia una forta emigració.

A més, en els últims 40 anys (desde l'any 1970 fins el 2010), Ascó ha perdut solsament 22 habitants, per tant entre 1 i 2%.

lo llaguter ha dit...

Montse: ves al tanto amb les fonts. A la Wiquipèdia, tot i que mereix el meu respecte, tots hi podem escriure el que ens sembli, si no ho revisa un supervisor (i sembla ser que d'això en van curts), allí queda escrit.

Però és que n'hi ha més. Dels 1600 i escaig que avui hi estan censats, no arriben a 1000 els que hi viuen de debò.

lo llaguter

montse forcades ha dit...

Llaguter: aquestes dades també les pots trobar a la web idescat.cat en l'apartat "evolució de la població de fet Ascó". Són les mateixes quantitats, no hi ha equivocació en la Wikipèdia, tu mateix ho pots comprovar.

Llàstima que no contestis les meves preguntes, no són pas tan difícils.

Llavors, per regla de tres, l'any 1981 amb un cens de 2038 habitants, les persones que realment vivien a Ascó eren 1438.

lo llaguter ha dit...

A veure Montse: Les dades de la Wiquipèdia són les mateixes que les de l'idescat senzillament perquè hi està enllaçada.

Jo t'estic dient que aquestes dades, tot i ser oficials, no són reals. És com quan es van censar tots els treballadors de la nuclear per a fer fora a l'alcalde Carranza. Vivien allí? Pos això!

lo llaguter