lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de febrer, 2010

“Cojones, que bien hablas el catalán!”

El cas d’E.B.L. seria un més dels centenars d’expedients que tramita la Policia Nacional sobre estrangeria, un més que passaria desapercebut si no fos per la vocació lingüística i d’integració al país dels seu protagonista. E.B.L. no només és estranger, sinó que també és cubà, i amb els nou anys que fa que viu a Catalunya s’ha preocupat per aprendre la llengua del país, i tanta estima ha agafat a la terra on ha volgut establir-se que fa un temps va decidir anar a la llibreria Les Voltes de Girona i fer-se un Carnet de Nacionalitat Catalana. Un document sense cap validesa legal, però amb un valor sentimental altíssim per tots aquells que el porten a sobre, també per aquest cubà.

I així va pel món aquest home de 36 anys, amb un curiós i musical català caribeny com a llengua i el carnet amb les quatre barres a la butxaca. I així anava dimarts passat quan dos agents de la Policia Nacional el van aturar a la terminal T1 de l’aeroport del Prat, on E.B.L. hi havia anat amb dos amics més per interessar-se per la sort d’un currículum que hi havia portat.

Els policies li van demanar la documentació, i en comprovar que la seva targeta de residència havia caducat feia uns mesos, el van conduir fins a les oficines policials per tramitar-li un expedient sancionador. Un cop allí, E.B.L. va dirigir-se als policies en català i a partir d’aquell moment, assegura, el tracte que va rebre va començar a canviar. Primer va ser una reacció de sorpresa d’un policia: “Cojones que bien hablas el catalán”, li van dir, i a partir d’aquí, una vexació rere l’altra, una burla rere l’altra. “Van fer que em sentís acorralat com un ratolí; em vaig quedar adolorit per dins”, recorda dolgut.

Segons el seu relat, un agent veterà el va portar fins a la zona de garjoles i li va ensenyar un entrepà i una beguda dient-li: “Això serà el teu sopar si t’has de quedar aquí”. Un altre agent va agafar-li el Carnet de Nacionalitat i fent veure que el llegia li va deixar anar: “¿Saps què hi diu aquí? Hi diu que has de respectar la policia i fer tot el que la policia et digui”. L’última broma de mal gust la va protagonitzar un policia d’origen gallec: “Parla’m en castellà si no vols que et parli en gallec”.

E.B.L. assegura que no el van deixar contactar amb el seu advocat i que li van fer signar la resolució on hi ha una proposta de sanció de 500 euros per no tenir la documentació en regla, sense mirar els papers. “Vull que se sàpiga que em van tractar com una deixalla”, reivindica.

Cap comentari: