lo carrer del riu

lo carrer del riu

02 de febrer, 2010

Oriol Junqueras denuncia que el cementiri nuclear d’Ascó 'incompleix els convenis europeus en medi ambient'

L’eurodiputat d’ERC, Oriol Junqueras, ha demanat a la Comissió Europea que analitzi de forma exhaustiva la construcció del cementiri nuclear d’Ascó, al·legant que 'incompleix el Conveni d’Aarhus, pel qual les decisions ambientals s’han de prendre en un procés transparent i participatiu'. Junqueras explica que la convocatòria del Ministeri espanyol tracta els requisits tècnics de manera molt superficial i 'si manca precisió, manca transparència', ha afirmat. L'eurodiputat d'ERC també denuncia que la convocatòria per a la selecció dels municipis candidats a acollir el cementiri nuclear no esmenta en cap cas el consens territorial ni la posició dels governs autonòmics.

'El procés no ha estat participatiu tal com preveuen els convenis europeus perquè no s'ha consultat el territori que envolta el municipi candidat, ni s'ha donat l'opció als pobles de la Ribera d'Ebre ni les comarques del voltant de posicionar-se sobre aquesta qüestió', ha reclamat Junqueras en declaracions a l'ACN.

L'eurodiputat d'Esquerra ha afegit que 'mentre que als Estats Units el president Obama acaba de retirar un projecte d'instal·lar un cementiri nuclear a l'estat de Nevada per oposició de l'estat de Nevada, en aquest cas, el president Rodríguez Zapatero ni tan sols es planteja la possibilitat que el govern de Catalunya pugui opinar sobre la qüestió'. Així, 'mentre el president dels Estats Units escolta i fa cas al que se li diu des del territori, el president del govern espanyol i el seu ministre d'Indústria ni escolten ni fan cas al territori', ha sentenciat.

Junqueras també ha reclamat que el projecte de construir un magatzem de residus nucelars incompleix el conveni Cowan, una xarxa europea per la governança de residus nuclears, per qüestions de 'participació i transparència'. Per tots aquest motius, Junqueras s'ha mostrat en contra de la candidatura d'Ascó per acollir el magatzem de residus nuclears i ha declarat que 'des de l'àmbit europeu farem tota la feina possible per intentar evitar que aquest cementiri nuclear s'acabi instal·lant a Ascó'.

esquerra.cat: El cementiri nuclear incompleix els acords internacionals

El Punt: El cementiri nuclear d'Ascó incompliria alguns acords internacionals, segons ERC