lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de setembre, 2007

Jaume Roura, que va cremar una foto del Rei, queda en llibertat

Es confessa autor dels fets per protestar contra la Monarquia

Només 10 minuts. Va ser el temps que va durar la declaració de Jaume Roura d'ahir al jutge Santiago Pedraz per cremar una foto del Rei a Girona el dia 13. El jove va confessar ser-ne l'autor i va quedar en llibertat sense mesures cautelars. La fiscalia havia demanat una fiança de 10.000 euros i la retirada del passaport.

Roura va arribar a l'Audiència Nacional acompanyat per una trentena de simpatitzants de l'esquerra independentista catalana que van ser conduïts per la policia fins a la plaça de Colón. Allà es van esperar gairebé una hora mentre el seu company declarava en català davant el magistrat. En la seva compareixença, Roura va admetre que ell havia cremat la foto del Rei amb un altre jove a qui no va voler identificar.

LA DECLARACIÓ

El jutge Pedraz relata, a la interlocutòria de llibertat, que a les 20.15 hores del dia 13, a Girona, l'imputat i un altre individu "van sortir del grup concentrat i van col.locar una caixa de cartró negra amb fotografies invertides" dels Reis. Una persona no identificada "va impregnar amb líquid inflamable la caixa", i Roura, "amb una torxa", li va calar foc. El jove va enquadrar la seva actuació en el dret a la llibertat ideològica i a la participació política. Tot i això, la fiscal Blanca Rodríguez va demanar al jutge que l'empresonés si en 48 hores no dipositava una fiança de 10.000 euros per la gravetat dels fets i el risc de fuga. El jutge no va tenir en compte aquests arguments i va dir a la fiscalia que la pena prevista per al delicte d'injúries a la Corona és com a màxim de dos anys de presó. També va rebutjar la idea que el jove es vulgui fugar i va recordar que la llei permet jutjar l'imputat, encara que no hi sigui present, si la pena que se li reclama no supera els 24 mesos de presó.

Un portaveu del col.lectiu, Xavier Pellicer, va dir que l'actuació de Roura era "un acte de resistència civil" per protestar contra la Monarquia per ser "la continuadora de la dictadura franquista". I va convocar la societat catalana perquè avui protesti a Girona. Mentrestant, la resta de joves corejava: "Borbons als lleons".

DESPENALITZACIÓ

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va dir ahir que hi ha poques possibilitats que prosperi una proposta de despenalitzar les injúries al cap d'Estat, una figura que "a tot Europa està protegida per la llei".